Vložil Pavel, 25. Duben 2009 - 6:56

Zateplením paneláku nedosáhnete jen úspory při vytápění, také chráníte opláštění od povětrnostních vlivů a budete mít novou fasádu.

Kolik platíte na dlouhodobou zálohu? Možná by jste ji nemuseli dramaticky zvedat, pokud využijete kombinaci úvěru a dotace Panel. Do modelu cash flow můžete také počítat s přesunem kalkulovaných úspor za teplo na zvýšení dlouhodobé zálohy, aniž by se zvyšoval celkový příspěvek členů SVJ.

Ta cena za zateplení se mi zdá velká. U nás máme 139 bytů, 10 000 m2 bytové plochy a podrobné nabídky máme od 9 do 11 mil. Kč.

Při výměně oken si nechte předložit certifikáty, jakého součinitele prostupu tepla okna dosahují. Dodavatelé rádi prezentují součinitel prostupu tepla pouze na sklo, ale vyrazit z nich součinitel prostupu tepla na celé okno je obtížné. A když už ho poskytnou, tak se jedná o okno s největší plochou skla, kde je nejmenší plocha rámu. S takovou nesolidností, jako u okenářů, jsem se dlouho nesetkal. Nabídky máme od 7,5 do 10 mil. Kč.

A ty „kverulanty“ se pokuste přesvědčit, že byt mají patrně pro své děti, které se na jeho údržbě resp. vylepšení mohou podílet. Chce to spíše individuální jednání, než jednání na shromáždění.

K přesvědčování členů SVJ můžete také použít průběh spotřeby tepla u podobného subjektu, kde již zateplení a výměna oken proběhla. Spotřebu je potřeba uvádět s pomocí denostupňové metody. Ke snížení odběru tepla uskutečně dojde, i když se připravte na jednání s dodavatelem tepla, který se bude snížení odběru bránit. To je kapitola sama pro sebe.

Samotná návratnost zateplení a výměny oken se prakticky nedá vypočítat, protože platná pravidla pro zpracování energetického aditu umožňují pracovat pouze se současnými cenami. Jaké budou ceny v budoucnosti nikdo neví, pouze je jisté, že ceny budou vyšší.

Vyšší bude velmi pravděpodobně i DPH. Snížená sazba 9% má končit 31.12.2010.

Hezký den!

Pavel

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.