Vložil Václav (bez ověření), 23. Únor 2009 - 11:32

Vážený pane ones,

na základě prostudování bytového práva s Vámi souhlasím:

Zatímco je vlastníkovi uloženo umožnit vstup společenstvím sjednané osoby do jednotky za účelem odečtu měřidel vody (když neumožněním odečtu nikomu nevznikne žádná škoda na zdraví ani majetku a rozúčtovat lze i bez odečtu), nemá vlastník povinnost umožnit vstup zástupce společenství nebo jím sjednané osoby do jednotky za účelem revize (prohlídky, kontroly, nevím, co je správný termín) plynových spotřebičů a spalinových cest ani dalšího technického zařízení v jednotce, např. elektroinstalace (když zanedbáním stavu těchto spotřebičů a spalinových cest představuje bezprostřední potenciální ohrožení zdraví, života i majetku všech uživatelů domu).

Velice pozoruhodný přístup zákonodárce.

Přístup zmiňovaného správce domu, který zajišťuje kontroly tepelných spotřebičů a spalinových cest v celém domě, mi přijde naprosto rozumný, zejména pokud rovněž zajistí nápravu zjištěných nedostatků, a to i v případě, že takovýto postup nemá přímou oporu v zákonné úpravě. Jaký smysl mají podobné revise pouze v jednotkách, jejichž vlatníci s jejich provedením souhlasí?

Zákonnou oporou by snad mohlo být ustanovení, že komíny jsou (vždy?) společnou částí domu, mohlo by se (snad?) argumentovat, že se jedná o zařízení, které funkčně bezprostředně souvisí s komíny (sám nedokážu rozlišit diskutéry uváděné pojmy sopouch, kouřovod, spalinová cesta, komín, a snad by šlo argumentovat, že je zákonodárce shrnul pod pojem komín?).

Sám bych podobný přístup našeho správce velice uvítal, zejména když vím, že ze strany vlastníků jednotek dochází k různému bastlení tepelných spotřebičů, a ti se ohánějí tím, že se jedná o jejich soukromý majetek a tudíž na ně nikdo nemůže (a jak se zdá, mají podle práva pravdu). Jinak nemám šanci dovědět se o skutečné bezpečnosti domu nic podstatného, i kdyby společné technické zařízení domu bylo provozováno v pořádku.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.