Vložil ones, 22. Únor 2009 - 22:05

Vážený pane Matějka,

děkuji Vám opět za příspěvek, máte v tom co citujete pravdu, ostatně tentýž článek (Hrubá Kateřina, http://www.bozpinfo.cz) jsem ve svém příspěvku odkazoval. Mé domněnky pouze potvrzujete. Ještě poznamenám, že zákon 50/1976 Sb. byl zrušen, zákony na ochranu ovzduší se většinou netýkají malých zdrojů tepla v bytech (karma apod.). Relevantní je zde pouze již dříve citovaná vyhláška 111/1981 Sb která se týká prohlídek a čištění komínů.

Abych to shrnul pro vlastníky bytů s malým plynovým spotřebičem, kteří se případně dostanou do podobné situace:

  1. Za stav a provoz spalinové cesty je odpovědný především vlastník bytu-jednotky. Za „komínovou“ část pak také přiměřeně SVJ (je-li komín společnou částí domu).
  2. Povinné provozní revize spalinové cesty neexistují. Pouze prohlídky a čištění (dle zastaralé a bezzubé vyhl. 111/1981 Sb)
  3. Pokud si SVJ resp. správce objedná provozní revizi/posudek vaší spalinové cesty, nemá na to implicitně nárok, nesouhlasíte-li. Týká se to vpuštění technika do bytu, hrazení revize i případné aplikace závěrů revize. Něco jiného je pravidelná prohlídka příp. čištění komínů.
  4. Revizní technik, správce ani SVJ nemá nejmenší právo po vás vyžadovat přebudování spalin. cesty (té části ve vašem vlastnictví) či její uvedení do souladu s novou revizí ČSN, pokud na to sami nepřistoupíte. ČSN není v této souvislosti právně závazná. To samozřejmě jen za předpokladu, že spalinová cesta byla pro provozovaný spotřebič dříve řádně zkolaudována.
  5. Samozřejmě za provoz spotřebiče přebíráte jako vlastníci a provozovatelé plnou odpovědnost, takže občasná provozní revize spalinové cesty nemusí být na závadu. Zdůrazňuji ale ještě jednou, je to čistě vaše věc (vlastníka bytu), nepatří to do agendy SVJ nebo správce domu, nebylo-li stanoveno všešobecnou vůlí vlastníků jinak.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.