Vložil Pavel, 18. Únor 2009 - 0:01

1)PL: „A pokud výbor něco (často neúmyslně) zanedbá je to chyba SVJ a SVJ za to zaplatí ne onen výbor, to je bez debat! Kdyby opravdu platilo, že výbor bude mít nějakou zodpovědnost nikdo by to nedělal. Výbor bohužel musí být složen z členů SVJ a proto nelze odbornost vyžadovat a už vůbec ne nějakou odpovědnost."

P: Konstatuji, že jsme ve shodě v tom, že do výboru lze zvolit i nečlena SVJ.

2)PL: Pokud člen výboru provede TRESTNÝ ČIN nikdo ho zodpovědnosti nezbaví o tom se asi nikdo nepře. Ale tady šlo o zodpovědnost např. kolem účetnictví.

P:Konstatuji, že větami v bodě 1)jste nechtěl vyjádřit, že by člen výboru nebyl odpovědný trestněprávně i když by to tak někdo mohl z Vašeho textu pochopit.

Také kolem účetnictví se ale lze dopustit trestných činů, např. § 125 Zkreslování údajů o stavu hospodaření a jmění (to je o účetnictví), § 148 Zkrácení daně, poplatku a podobné platby (snahy o neplacení daně a zdravotního u výboru jsou častým tématem). Členové výboru mohou dále naplnit např. § 250b úvěrový podvod (byl tu publikován návod, jak si SVJ vezme úvěr na výměnu všech oken a z tohoto úvěru pak provede refundaci u dříve vyměněných oken). Že členové výboru odpovídají za vedení účetnictví SVJ lze dovodit analogií z náplně činnosti jiných statutárních a výkonných orgánů soukromoprávních subjektů. Nový ZoVB tuto jasnou skutečnost má explicitně uvést. A protože u nás zatím trestněprávně nejsou odpovědny právnické osoby, riziku stíhání se vystavují fyzické osoby – členové výboru.

Hezký den!

Pavel

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.