Vložil AnonymousX (bez ověření), 20. Leden 2010 - 17:21

Pro ty co to sledují a zajímají se: http://www.psp.cz/…xt/tiskt.sqw?…

Jak jsem to zběžně procházel, tak podstatnou změnou oproti původně navrhované novela je pouze to, že snížené kvorum půjde aplikovat pouze při opakovaném shromáždění, nikoliv ihned automaticky. To je asi rozumné vzhledem k výhradám LRV. Doufejme, že už to tak na lednové schůzi projde.

“5. V § 11 odstavec 2 zní:

“ (2) Shromáždění je schopné usnášení, jsou-li přítomni vlastníci jednotek, kteří mají většinu hlasů. K přijetí usnesení je zapotřebí nadpoloviční většiny přítomných hlasů. Není-li řádně svolané shromáždění způsobilé jednat a usnášet se, může se konat nejdříve po uplynutí 15 dnů, kdy mělo být zahájeno zasedání shromáždění podle pozvánky, náhradní shromáždění se stejným pořadem jednání, pokud je v pozvánce výslovně upozorněno na možnost konání náhradního shromáždění a uveden termín jeho konání. Náhradní shromáždění je schopné usnášení, jsou-li přítomni vlastníci jednotek, kteří mají alespoň jednu třetinu všech hlasů. K přijetí usnesení je zapotřebí nadpoloviční většiny přítomných hlasů. Náhradní shromáždění může být svoláno nejpozději do 3 měsíců od termínu původně svolaného řádného shromáždění.”.”.

Zároveň i problematický paragraf vyvolávající nejasnosti hlas x hlava má nově navrhované znění, ve kterém navíc dochází patrně ke sladění terminologie se stavebním zákonem (?).

“7. V § 11 odstavec 5 zní:

“(5) K přijetí usnesení shromáždění k nástavbě nebo přístavbě společných částí domu nebo stavebním úpravám nebo udržovacím pracím společných částí domu je zapotřebí souhlas nadpoloviční většiny všech hlasů. K přijetí usnesení shromáždění ke změně účelu užívání společných částí domu na jiný účel užívání společných částí je zapotřebí souhlasu tříčtvrtinové většiny všech hlasů. K přijetí usnesení shromáždění ke změně společných částí domu na jednotku je zapotřebí souhlasu všech hlasů. Ustanovení zvláštních právních předpisů7) tím nejsou dotčena.”.”.

Akorát teda nevím, jestli zákonodárce dobře pochopil, že společné části nejsou jen stavba a zdi, ale třeba i rozvody STA apod. To nyní asi jaksi pod novou definici nespadá.

Cas

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.