Vložil N. Klainová (bez ověření), 11. Leden 2009 - 15:53

Po vyjádření pana Matějky nemohu odmítnout, i když nevím, nevím…. K dotazu mohu uvést pouze názor bez záruky, protože nejsem daňovou poradkyní. Daňovou otázku zkusím vyřešit citem, účetnictví odvodím od daňového pohledu na věc.

Pokud by šlo o bankovní poplatky vztahující se ke konkrétním položkám záloh přijatých na běžný účet, které jsou uvedeny na výpisu z účtu, mohly by být tyto bankovní poplatky účtovány místo do nákladů (549) přímo jako pohledávka za dalšími dvěma vchody (SVJ) (např. v účtové skupině 37×). Ty by je hradily spolu se zálohami na vodu, případně další bankovní poplatky později spolu s doplatky záloh na vodu. Kdyby se vracely přeplatky záloh, byly by o bankovní poplatky nižší.

Jenže SVJ, které vodu přefakturovává, požaduje 60 Kč paušál. Tato částka nepředstavuje skutečnou výši bankovních poplatků. V takovém případě si myslím, že by měla být účtována do výnosů jako zdanitelný příjem. Samozřejmě může být snížena o související bankovní poplatky, případně o další prokazatelné náklady, které s přeúčtováváním souvisí.

Doufám, že mne daňoví poradci opraví, pokud jsem se netrefila.

N. Klainová

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.