Vložil Novy (bez ověření), 20. Duben 2024 - 21:16

Dobrý večer.

Můžete požadovat písemnou dohodu, protože můžete požadovat např. i zádržné. Finanční obnos – zádržné bude uloženo dle dohody např. na bankovním účtě vašeho SV nebo u právníka.

Zádržné bude sloužit pro případ poškození např. oken, dveří, fasády, zdi a dalších částí vašeho domu či zahrady, které by mohli nastat při provádění prací sousedním SV z pozemku – zahrady vašeho SV.

Zádržné bude sloužit:

  • na případnou demontáž, odnešení a odvoz lešení, které by na zahradě vašeho SV zůstalo v případě nedokončení prací v termínu.
  • dále pro případ, že by sousední SV neuvedlo poškození pozemku či vašeho domu SV do původního stavu v dohodnutém termínu. Náklady k provedení opravy apod. u vašeho SV pak budou automaticky čerpány ze zádržného.

Výše zádržného může být vypočtena např. dle nákladů obvyklých na demontáž, odnešení a odvoz stavebních prvků, ve vašem případě zejména lešení umístěného na vaší zahradě. Tzn. doporučuji spočítat výše uvedené náklady z parametrů daného lešení a dalších proměnných.

Objednavatelé či stavebníci se totiž často v případě způsobené škody často odvolávají na prokázání újmy. Proto i umístění kamerového systému během provádění stavebních prací na zahradě vašeho SV doporučuji. Pokud prokážete škodu, často mají objednavatelé tendenci odvolávat se na prováděcí firmu. Z vaší strany bude v takovém případě nutné vynaložit více energie a času na vymáhání způsobené újmy. Zádržné je elegantní řešení, lze rychle čerpat. V principu má i psychologický rozměr podobný efektu depozitu (kauci) skládané do rukou vlastníka při pronájímání jeho nemovitostí.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.