Vložil Vizi, 10. Listopad 2008 - 13:14

§ 104 zákona 127/2005 Sb. o elektronických komunikacích a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o elektronických komunikacích)

(15) Vlastník domu, bytu nebo nebytového prostoru je povinen umožnit uživateli tohoto domu, bytu nebo nebytového prostoru
a) příjem rozhlasového a televizního vysílání provozovatelů vysílání podle zvláštního právního předpisu11) za podmínky, že v místě příjmu je signál přiměřené kvality,
b) zřízení vnitřního komunikačního vedení včetně rozvaděče a koncového bodu sítě.

Vznikne-li tím škoda na stavbě, je ten, kdo škodu způsobil, povinen ji nahradit; této odpovědnosti se nemůže zprostit. Dojde-li mezi vlastníkem domu, bytu nebo nebytového prostoru a uživatelem tohoto domu, bytu nebo nebytového prostoru ke sporu o rozsahu těchto povinností, rozhodne na návrh jedné ze stran sporu příslušný stavební úřad v součinnosti s Úřadem.

Laicky bych to vyložil asi takhle - vlastník nemovitosti vám nemůže bránit v tom, abyste televizní a rozhlasový signál přijímal, nicméně není již jeho povinností vám tento příjem zajistit na vlastní náklady. Neboli pokud je v domě kabelová televize, vy řeknete já si chci dát na střechu anténu a zavést si kabel do bytu, pak vám nemůže být ze strany vlastníka bráněno s argumentem "máte kabelovou televizi", můžete se pouze dohadovat o tom, jak to provedete, kde a jak bude anténa uchycena, kudy povede kabel a v případě sporu v téhle oblasti je arbitrem stavební úřad.

Pokud to tedy vztáhnu k původní otázce, pak odpověď zní ne, vlastník je povinen příjem umožnit, to jestli ho i prostřednictvím nějakého zařízení (typicky STA) zajistí je již jeho dobrovolná věc.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.