26 Cdo 2088/2022, vyúčtování účelově opomenutých služeb

Vložil Fiala K. (bez ověření), 29. Únor 2024 - 15:03 ::

Dobrý den,

chtěl bych se zeptat: plyne z tohoto přístupu NS, že se NELZE soudit o řádné rozúčtování VŠECH služeb?

Dle §1/3 zák.67/2013 se zákon uplatní na VŠECHNY služby, které si vlastník nezajistí bez poskytovatele služeb.

Příklad: SVJ poskytuje vlastníkům služby „úklid“. Má s nimi prokazatelné náklady (položky v bankovním výpisu). SVJ také vybírá zálohy na správu domu. Ty jsou rozhodnutím vlastníků stanoveny v potřebné výši (tzn. s rezervou 15%). Zálohy na správy se nerozúčtovávají ani nevyúčtovávají. SVJ to umožňuje, náklady služby „úklid“ uhradit z těchto finančních nad-prostředků (náklady nepřesahují 6%).

V domě je 5-kategorií velikostí bytů tj. 5-různých podílů na společných částech. Je zjevné, že vlastníci největších podílů, by se na nákladech za úklid podíleli nejvíce, proto také bylo rozhodnuto rozúčtovávat podle bytů (a nikoli podle podílů).

SVJ tedy uhradí „úklid“ jak jsem popsal, ačkoli kdyby tuto možnost nemělo, muselo by to uhradit ze stanovených záloh na služby a po skončení zúčtovacího období vyčíslením nedoplatků. Protože tedy nepotřebuje náklad na „úklid“ rozúčtovat a vyúčtovat, do vyúčtování položku úklid neuvede tzn. nevyúčtuje.

A teď otázka: jeden z vlastníků ze skupiny „největších podílů“ podá žalobu, protože se mu bude jevit, že mu ve vyúčtování chybí vyúčtovaná služba úklidu a tudíž, že je vyúčtování nikoli správně (jako celek) vyčíslené.

Podle 26 Cdo 2088/2022 se jeví, že pokud mu nebyla předepsána záloha (nebo ji údajně neplatil), nemůže se domáhat aby mu byl náklad na „úklid“ vyčíslen. Přitom je zjevné, že NEBUDE-li náklad rozúčtován a vyúčtován, bude podíl vlastníka vyšší, než pokud náklad na službu rozúčtován a vyúčtován BYL.

Znamená to, že znění §1/3 se tím judikatorně popírá? Resp. nelze úspěšně napadnout nedodržování toho, na čem se vlastníci dohodli dle §5/1 zák.67/2013?

Ad-absurdum, pokud SVJ vůbec neprovede vyúčtování služeb, protože na náklady služeb si třeba vezme „na tajňačku“ úvěr (ve prospěch zájmů vlastníků s malým podílem), nelze se domáhat řádného rozúčtování a ani individuálního vyúčtování. Ano? Takhle se to míní v tom rozsudku NS:26 Cdo 4074/2019?

Děkuji za názory

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.