Vložil verbal, 5. Únor 2024 - 5:35

Správný postřeh, záleží vždy na tom co je v Prohlášení vlastníka poppsáno.

Toto popsání má ale několik způsobů definování a vyplývá z různých částí prohlášení. Jedna rovina popisu je přímo u konkrétní jednotky a druhá vyplývá z plánků jednotlivých podlaží a k čemu jsou určeny a třetí je v obecných definicích pojmů v části určení společných částí budovy.

To že nemáte uvedeno u Popisu vašeho konkrétního bytu o sklepní kóji její m2 neznamená, že Vás o ni někdo má právo připravit. Pokud jste ji měl a v tajném novém plánku si pak neseriozní předseda nebo členové výboru nechají namalovat nerovné předefinování jejich velikostí nebo dokonce v něm budou nějaké sklepy skrytě duplicitní, bylo by to podvodné porušování jejich povinností. Máte obecně rovná práva, odpovídající velikosti Vašeho bytu.

V našem SVJ jsou v plánech podlaží:

  • v 2PP domu dva větší prostory pojmenované

prostor se sklepními kójemi,

prostor se sklepními kójemi

  • v 1PP domu třetí menší prostor popsaný opět

prostor se sklepními kójemi

V tomto třetím menším prostoru v 1PP o velikosti 30 m2 bylo 6 sklepních kójí, dnes tam není žádná, ale je stále v plánku podlaží nazván stejně.

V článku III. Určení společných částí budovy se pak v prohl.vl. definuje, že společnými částmi budovy jsou mimo jiné:

  • společné prostory ve výhradním užívání vlastníka jednotky (sklepní kóje, balkóny a pod.)

z tohoto článku III sice neplyne, jak velkou sklepní kóji má vlastník jednotky, to plyne z rovných práv, že by měla co nejvíc odpovídat jeho velikosti – pokud se staví nové sklepní jednotky.

Z logické stavby tohoto článku III také vyplývá, že je-li prostor označen prostor se sklepními kójemi, pak nemůže být v jiném než výhradním užívání vlastníků jednotky, protože tak je definováno užití.

Vykukové, neseriózní předsedové aj. odpovědné osoby a nebývá jich v různých SVJ až tak málo, se snaží různě určení těchto společných nebo i nebytových částí obcházet a nebo přímo beztrestně porušovat a využívat jich ve svůj prospěch. Obvykle se na to nepřijde. Mohou si třeba v prostoru označeném kryt CO relativně snadno zřídit tajnou výrobnu pervitinu. Je to relativně dobře utajené tajné místo. Nebo si tajně posunou ve skutečnosti nějakou příčku a zaberou nějaký prostor přímo pro sebe (přisvojí si ho) a mají velkou šanci, že se na to nepřijde – např. u bytu na konci chodby si posunou vstupní dveře a zaberou část chodbového přístupu schodiště. Takových příkladů z praxe by šlo vyjmenovat asi mnoho, ne všechny jsou medializovány.

No a protože u sklepních jednotek je to složitější, tak postup jak ostatní jednotky podvést je trochu složitější.

V tomto případě zneužití práva bylo skryto v detailech výkresů uvedených tří prostor. Nové sklepy se rozkreslily jenom do dvou prostor a tím se každému zmenšily sklepní kóje. Tím se získal jeden z prostorů sklepních kójí pro kočárkárnu. A tím, že se pak v jednom ze zbývajících prostorů namaloval v plánku skrytě duplicitní sklep (a ten se také skrytě postavil) se získal tajný prostor navíc, u kterého bylo málo pravděpodobné, že by na to oklamání vlastníků někdo přišel. No a při objevení toho podvůdku se vydává za sklep 0 pro SVJ, že to SVJ ho přece využívlo ve prospěch SVJ. Jenomže SVJ není vlastníkem jednotky, tak takový duplicitní sklepní prostor nemůže mít (vyplývá to z definice sklepního prostoru jako jejího určení pro ** výhradní užívání vlastníkům jednotek). Toť vše. Klamavý, ne-li podle provedení spíš podvodný postup, který měl vlastníky oklamat, je zřejmý z postupných kroků, které lze těžko udělat náhodně. Ale těžko se to pak žaluje, zvlášť mají-li k obraně vykukového justiciátora, který se ohání ním, že jste si toho oklamání a podvůdku měl všimnout. Podobně jako když Vám ukradnou byt tím, že do katastru nemovitostí vloží zfalšovanou smlouvu, podle ní v katastru přepíšou vlastnictví a máte utrum. Ovšem tvrzení, že když byste to zažaloval, tak byste byl mstivý a šikanoval byste, je **vrchol právnické drzosti a neomalenosti.

Apropo připomnělo mi to jeden kuriózní podvod s výměnou bankovek k získání jedné nvíc, který se skutečně stal. V něm neznámý pachatel více velkých bankovek seřadil do řady a celá řada se šikmo přetrhla. Pak se posunuly ty pod šikmým přetržením o jednu bankovku doprava a najednou bylo o jednu roztrženou bankovku víc. Ty pak na různých místech byly dány k výměně jako poškozené. Prý ho nechytili.

Ano máte pravdu, že jsou i závažnější problémy v našem SVJ, které řešíme, ale tenhle je krásným příkladem k zamyšlení a k diskuzi, protože různých vykuků (asi by bylo vhodné užít silnější výraz) bývá řada a často drobným vlastníkům nezbývá než se s tím smířit.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.