Přech. ust. 163/2020 Sb, čl.II

Vložil Zoufalá, 13. Leden 2024 - 16:22 ::

V našem SVJ jsme v roce 2019 schválili stanovy , kterými jsme ujednali poměr výše příspěvku na správu domu a pozemku odchylně od § 1180/1 NOZ. Jak rozumět pojmu v Přechodném ustanovení čl. II, bod 1 …" toto ujednání" se stává ode dne nabytí účinností tohoto zákona součástí prohlášení? Co je správně:

  1. stanovy 2019 se stávají součástí prohlášení
  2. pouze samotné ujednání o výši příspěvku ve stanovách 2019 se stává součástí prohlášení ( kromě ujednání ve stanovách není žádná písemná dohoda vlastníku)
  3. doposud nebyl proveden ohledně této záležitosti žádný zápis do žádného veřejného seznamu

Koncem roku 2023 výbor koupil úplně nové stanovy, které byly na zasedání shromáždění schváleny, mění se mimojiné příspěvky na správu domu a pozemku tak, že

nejsou v souladu s ujednáním ve stanovách 2019,
nejsou v souladu s 1180/1 NOZ,
stanovy 2019 i prohlášení uvádí zálohové příspěvky na správu, stanovy 2023 uvádí nezálohové příspěvky na správu
stanovy 2023 mění vyšší kvorum 75% většiny všech hlasů všech vlastníků na nadpoloviční většinu hlasů přítomných členů společenství u schvalování mimořádných plateb do dlouhodobých záloh, při schvalování úvěru (..)

Je vůbec možné, aby výbor předložil zcela nové stanovy 2023, když stanovy 2019 obsahují : „Je-li některé ustanovení těchto stanov neplatné či neúčinné nebo se jim stane v důsledku změny zákonných ustanovení, (..) zůstávají ostatní ustanovení těchto stanov nedotčena. (..)“ Zcela vymizelo, že původní stanovy jsou závazné pro stávající i budoucí členy SVJ.

Dle mého názoru se měly uchovat původní stanovy (účinnost před datem 1.7. 2020), uchovat tam schválený poměr výše příspěvků na správu domu a pozemku (ten všem vyhovuje a nebylo úmyslem členů výboru příspěvky měnit, je to jen výsledek vadné právní služby), přizpůsobit stanovy 2019 zákonu 163/2020 Sb. a následně uložit plné znění prohlášení vlastníka včetně stanov do veřejných seznamů (VR + KN)

Změna stanov 2019 na stanovy 2023 by dle mého názoru byla možná jen po změně prohlášení dle § 1169 NOZ na základě písemného souhlasu vlastníka (..), a to v každém případě, i kdyby poměr výše příspěvků na správu domu a pozemku byl totožný s ujednáním ve stanovách 2019 (toto ujednání bylo jen ve stanovách 2019 a ty se schválením stanov 2023 zrušily, žádná písemná dohoda z roku 2019 neexistuje).

Co je ve stanovách 2023 nulitní – pouze stanovení výše příspěvků na správu domu a pozemku – pro rozpor s § 1180/1 ( nebylo-li v prohlášení určeno jinak)? Dle zápisu ze zasedání shromáždění bylo schváleno dle mého názoru víc usnesení, které považuji za nulitní.

O neplatnosti celých stanov 2023 se musí uvažovat opatrně.

Obracím se z důvěrou o názory či pomoc na tomto portálu, neznám právníka, který by dané problematice rozuměl. Jsem již téměř v polovině tříměcní lhůty na podání neplatnosti ..... (zřejmě dle § 258 NOZ), neměla jsem dříve Zápis ze zasedání shromáždění. Jsem opravdu Zoufalá,

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.