§ 1184 Nucený prodej jednotky

Vložil Justitianus, 23. Prosinec 2023 - 11:40 ::


V současné době probíhají (???) dva typově shodné spory mezi vlastníkem a SVJ, které usiluje o nucený prodej jednotky podle § 1184.

V obou případech byla žaloba podána u nesprávného soudu.

Vrchní soud postavil najisto, že k řízení o žalobě, kterou se žalující společenství vlastníků jednotek domáhá nařízení prodeje bytové jednotky, jejímž vlastníkem je žalovaný, a to z důvodu soustavného porušování pořádku v domě, je v prvním stupni věcně příslušný okresní soud (nikoliv krajský soud). K tomu viz:

Jde o spory pod těmito čísly jednacími:

  • spor vedený u Krajského soudu v Č. Budějovicích pod sp. zn. 11 C 2/2021
  • spor vedený u Krajského soudu v Plzni pod sp. zn. 44 Cm 36/2021

Bude zajímavé sledovat, jak se oba spory budou vyvíjet (pod novými č. j. u okresních soudů).

Ustanovení § 1184 je účinné od 01.01.2014, ale – pokud je mi známo – nebylo dosud v praxi použito. Základním právním východiskem je Listina základních práv a svobod, podle které je vyvlastnění možné pouze ve veřejném zájmu, na základě zákona a za náhradu.

Osobně se domnívám, že aplikace § 1184 by ve většině případů byla vyvlastněním v rozporu s Listinou základních práv a svobod. Svůj postoj jsem vysvětlil ve starší diskusi Návrh na nucený prodej jednotky?.



Justitianus

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.