Vložil Justitianus, 11. Listopad 2023 - 5:56

Zde zmíněný článek Právní aspekty instalace FVE na bytové domy obsahuje chybné tvrzení.

  • Magdaléna Doležalová: „O instalaci FVE rozhoduje dle § 1206 odst. 2 OZ shromáždění vlastníků nadpoloviční většinou hlasů přítomných na schůzi shromáždění, nestanoví-li stanovy SVJ kvorum vyšší. Zákon vyžaduje 100 % všech hlasů pouze v případě, kdy se mění všem vlastníkům jednotek velikost podílů na společných částech domu nebo jestliže se mění poměr výše příspěvků na správu domu a pozemku jinak než v důsledku změny podílů na společných částech domu. Pokud budou mít všichni vlastníci stále stejný podíl na společných částech i po instalaci FVE, nebude vyžadována 100% shoda.“

Toto tvrzení je v rozporu se zákonem. Shromáždění není oprávněno rozhodovat o záležitostech změny vlastnictví, tedy ani o obsahu prohlášení.

Není tedy pravda, že rozhoduje shromáždění dle § 1206 odst. 2 OZ. Jde totiž o pořízení nové věci, neuvedené v prohlášení, která by měla být společná všem spoluvlastníkům společných částí. Bude se tedy jednat o rozhodování spoluvlastníků o změně prohlášení dle § 1169/2/a (změna společných částí, při které se nemění velikost podílu na společných částech).

Shromáždění SVJ by mohlo rozhodovat o zcela jiné záležitosti, kterou ovšem Magdaléna v článku nikde nezmínila: o pořízení FVE do vlastnictví SVJ. V tom případě musí shromáždění rozhodnout předem o udělení souhlasu k nabytí nemovitých věcí do vlastnictví právnické osoby SVJ dle § 1208/f/1.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.