Vložil Justitianus, 10. Listopad 2023 - 12:50

Ne, není povinnost nainstalovat měřiče. Takovou bezvýjimečnou povinnost neukládá žádný celostátně účinný právní předpis. 

  • Pracovník ARTAVu lže. A není to na jejich stránkách poprvé.
  • Kolemjdoucí2 je naivní hlupák, který tu lež z ARTAVu papouškuje a šíří.
  • Vy ostatní minusovači jste hlupáci, když minusujete mé správné odpovědi.
  • Bavit se s místními hlupáky je těžká, vysilující dřina. Měl bych za to být placen.

Poskytnu toto jednoduché poučení: Ustanovení § 7 odst. 4 zákona č. 406/2000 Sb. zní jinak, než uvedl lhář z ARTAVu. Vynechal totiž podstatnou část textu.

Nevíte proč udělal tento podvod ? Jde o velké peníze. Lhář z ARTAVu reprezentuje rozúčtovací firmy, které mají z indikátorů milionové kšefty. Ještě větší peníze budou ždímat ze SVJ od roku 2027, kdy se naplno spustí nepřetržité dálkové odečítání po měsících, zbytečné informování příjemců služeb o spotřebě, a provozování serverů, které to vše budou zajišťovat. Jde o prachy. To je důvod, proč se na stránkách ARTAVu opakovaně lže. Cituji příslušnou část zákona:

406/2000 Sb.
§ 7

(4) Stavebník, vlastník budovy nebo společenství vlastníků jednotek nebo v případě, že společenství vlastníků jednotek nevzniklo, správce jsou dále povinni (…)
e) vybavit, v případě bytových domů a víceúčelových staveb s dodávkou tepla nebo chladu ze soustavy zásobování tepelnou energií nebo s ústředním vytápěním nebo chlazením anebo společnou přípravou teplé vody každý byt a nebytový prostor přístroji registrujícími dodávku tepelné energie, kterými jsou stanovená měřidla podle zákona o metrologii anebo zařízení pro rozdělování nákladů na vytápění, v rozsahu a způsobem podle prováděcího právního předpisu (…).

V textu jsem vyznačil tučným písmem tu část textu zákona, kterou lhář z ARTAVu vynechal. Z uvedeného plyne, že neexistuje bezvýjimečná povinnost vybavit každý byt. Rozsah této povinnosti (a výjimky z ní) nestanoví zákon, nýbrž prováděcí právní předpis, na který zákon odkazuje ve svém § 14 odst. 4. Tímto prováděcím právním předpisem je vyhláška č. 194/2007 Sb.. Cituji:

194/2007 Sb.
§ 7a Vybavení přístroji registrujícími dodávku tepelné energie

(1) V budovách se vnitřní rozvod tepla pro vytápění a vnitřní rozvod chladu vybaví v případě, že
a) vstupuje a vystupuje z bytu nebo nebytového prostoru v jednom místě, pracovním měřidlem stanoveným určeným k měření tepla nebo chladu podle zákona o metrologii v místě vstupu vnitřního rozvodu tepla pro vytápění nebo vnitřního rozvodu chladu do bytu nebo nebytového prostoru,
b) vstupuje a vystupuje z bytu nebo nebytového prostoru v několika místech,
1. zařízením pro rozdělování nákladů na vytápění, nebo
2. pracovním měřidlem stanoveným určeným k měření tepla nebo chladu podle zákona o metrologii.

(2) Zařízením pro rozdělování nákladů na vytápění je indikátor pro rozdělování nákladů na vytápění místností otopnými tělesy instalovaný na každém otopném tělese, indikátor instalovaný na odtokové trubce z otopného tělesa nebo přístroj se snímačem teploty vnitřního vzduchu ve vytápěném prostoru a teploty venkovního vzduchu ve dnech vytápění v otopném období s trvalým průběhovým záznamem rozdílů těchto teplot vzduchu za časový interval, kterým je počet dnů v otopném období. V budově se instalují vždy stejné typy indikátorů nebo přístrojů se snímačem teplot.

(3) V případě společné přípravy teplé vody v domě se na vstupní potrubí zásobující každý byt nebo nebytový prostor teplou vodou osadí vodoměr na teplou vodu používaný k rozdělování nákladů na společnou přípravu teplé vody v domě podle vyhlášky, kterou se stanoví měřidla k povinnému ověřování a měřidla podléhající schválení typu. 

(4) Odstavce 1 až 3 se nevztahují na případy, kdy se neprovádí rozúčtování nákladů na tepelnou energii na vytápění a nákladů na společnou přípravu teplé vody v domě.

Z uvedeného plyne to, co jsem zde už napsal tazateli na samém počátku: Neprovádí-li se rozúčtování nákladů, nevzniká vůbec povinnost vybavit byty indikátory či měřidly.


Justitianus má zase pravdu. Protože zná zákon a má v hlavě mozek.


Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.