Vložil Justitianus, 19. Květen 2022 - 9:25

Co Vám tvrdil hasič je naprosto bezvýznamné. Rozhodující je obsah zákona č. 133/1985 Sb. o požární ochraně.

§ 2

(2) Právnické osoby a podnikající fyzické osoby plní povinnosti na úseku požární ochrany ve všech prostorách, které užívají k provozování činnosti. Za plnění povinností na úseku požární ochrany u právnických osob odpovídá statutární orgán a u podnikajících fyzických osob tyto osoby nebo jejich odpovědný zástupce. Provozuje-li činnost v prostorách více právnických osob nebo podnikajících fyzických osob, plní povinnosti na úseku požární ochrany na místech, která užívají společně, vlastník těchto prostor, není-li smlouvou mezi nimi sjednáno jinak. Součástí smlouvy musí být i určení osoby odpovědné za plnění povinností na úseku požární ochrany.

SVJ není vlastníkem společných prostorů domu.
SVJ neužívá společné prostory domu k provozování činnosti.

SVJ typicky odpovídá za plnění povinností na úseku požární ochrany pouze v místnosti, kterou v domě užívá jako „místnost výboru“. Případně by přechod odpovědnosti za plnění povinností na úseku požární ochrany ve všech společných prostorách mohl být uveden v prohlášení vlastníka, ve stanovách SVJ, nebo v jiné smlouvě sjednané mezi vlastníkem domu a jinou odpovědnou osobou.

Pokud chce HZS pokutovat SVJ, musí k tomu napřed tvrdit a prokázat, že SVJ je odpovědnou osobou na základě nějaké smlouvy.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.