Vložil § (bez ověření), 10. Červenec 2023 - 14:35

Podle občanského zákoníku má předseda společenství vlastníků jednotek právo navrhnout jakékoliv změny, které považuje za vhodné, včetně zákazu chovu psů v budově. Tento návrh musí být však projednán a schválen na shromáždění vlastníků jednotek.

Pro přijetí takového rozhodnutí je obecně vyžadován souhlas většiny hlasů všech vlastníků jednotek. To znamená, že pokud je v budově například 10 bytových jednotek, musí pro návrh hlasovat alespoň 6 vlastníků jednotek. Pokud stanovy SVJ nebo zákon vyžadují vyšší počet hlasů, musí být tento počet dodržen.

Pokud jde o alternativní řešení, můžete se pokusit vyvinout tlak na majitele jednotky, kde je pes chován. Majitel jednotky je zodpovědný za chování svých nájemníků a může být požádán, aby se problému věnoval. Pokud majitel jednotky nereaguje, může být možné se obrátit na místní úřady nebo na soud s žádostí o nápravu.

Je důležité si uvědomit, že občanský zákoník také stanoví, že nájemce má právo chovat v bytě zvíře, pokud to nepůsobí pronajímateli nebo ostatním obyvatelům domu obtíže nepřiměřené poměrům v domě. Pokud by byl zákaz chovu psů v budově schválen, mohl by být tento zákaz v případě soudního sporu zpochybněn.

V každém případě je doporučeno konzultovat tuto situaci s právním odborníkem, který je obeznámen s právními aspekty vlastnictví bytů a chovu zvířat v bytových jednotkách.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.