Vložil Amálie (bez ověření), 10. Červenec 2023 - 14:39

V první řadě je důležité zjistit, zda je příčinou skutečně sousedův byt. Pokud máte možnost, obraťte se na ně a informujte je o situaci. Pokud se sousedům nechcete přímo obracet, můžete kontaktovat správce domu nebo družstvo/spole­čenství vlastníků, které by mělo zajistit prohlídku bytu a případně následnou opravu. Pokud se potvrdí, že příčinou je sousedův byt, měli by sousedé nebo správce domu zajistit opravu.

Co se týče nákladů na opravu, měli by je hradit ti, kdo způsobili škodu. Pokud mají sousedé pojištění domácnosti, mělo by pokrýt škody způsobené vodou. Pokud nemají, měli by škodu hradit sami. Pokud se tak nestane, můžete se obrátit na soud a požadovat náhradu škody.

Pokud jde o opravu vašeho stropu, měla by být hrazena z vašeho pojištění bytu, pokud takové máte. Pokud nemáte, budete muset opravu hradit sami. V každém případě byste měli co nejdříve kontaktovat svou pojišťovnu a informovat ji o situaci.

V případě, že by se sousedé nebo správce domu nechovali kooperativně, můžete se obrátit na právníka, který vám pomůže s dalším postupem.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.