Vložil náhodný kolemjdoucí, 22. Leden 2023 - 17:06

Dobrý den,

Povinnost mít DS byla pro SVJ uzákoněna v čl. CXLII bod 5 a čl. CXLIII bod 4 zákona č. 261/2021 Sb., kterým byl novelisován zákon č. 300/2008 Sb., o elektronických úkonech a autorizované konverzi dokumentů.

Úvahy o účelu zřízení DS jsou již nepodstatné, DS prostě dostanete a přes ni budete muset komunikovat se státními orgány (orgány veřejné moci). Elektronický podpis (zaručený) nebude potřeba, když máte DS.

Podle § 8 odst. 3 zákona č. 300/2008 Sb. je k přístupu do DS právnické osoby (tedy SVJ) oprávněn statutární orgán právnické osoby nebo člen statutárního orgánu právnické osoby, pro niž byla datová schránka zřízena.

Podle § 8 odst. 6 zákona písm. b) zákona č. 300/2008 Sb. je k přístupu do DS právnické osoby (tedy SVJ) oprávněna fyzická osoba pověřená statutárním orgánem právnické osoby, pro niž byla datová schránka zřízena, a to v rozsahu jím stanoveném.

Podle § 1205 občanského zákoníku je statutárním orgánem SVJ jeho výbor, případně předseda, určují-li to stanovy.

Chcete-li zúžit počet osob oprávněných přistupovat do DS, upravte stanovy svého SVJ např. tak, aby byl jediným statutárem jen předseda.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.