Vložil Pavel, 4. Leden 2023 - 22:30

Jano,

odpovím obecně. Záleží na tom, zda se smlouva uskuteční podle zákoníku práce, občanského zákoníku či živnostenského zákona.

Pokud se smlouva uzavře podle zákoníku práce, tak na sebe SVJ bere všechny závazky jako je bezpečnost práce, zdravotní prohlídky, registrace k dani, včasný odvod daně atd. Může to podléhat sociální a zdravotní dani (nikoliv ve Vašem případě). Podle zákoníku práce je u zaměstnance omezená možnost náhrady škody. Připravuje se novela, že i DPP budou podléhat placené dovolené, rozvrhu pracovních směn atd. Patrně v rámci snižování administrativní náročnosti. Asi nejhorší varianta.

Nejjednodušší je na opakované činnosti uzavřít smlouvu se živnostníkem, kde se o administrativu bude starat živnostník. Navíc odpovídá za škodu.

Může se uzavřít i příkazní smlouva podle NOZ. Potom příjem z příkazní smlouvy u příkazníka, jde-li o příjem z příležitostných činností, bude osvobozen podle § 10/3 ZDP do výše 30 000 Kč/rok. Příkazce (SVJ) s tím má minimální starosti a neodvádí ani daň z příjmu ani sociální a zdravotní daň.

Hezký den!

Pavel

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.