Vložil Justitianus, 25. Prosinec 2022 - 16:06

Podle § 1200 stanovy SVJ nemusí obsahovat pravidla rozúčtování služeb. Pokud ale tato pravidla jsou obsažena ve stanovách, pak jsou platná a účinná vůči SVJ i vůči všem současným i budoucím vlastníkům jednotek.

Podle § 1208 platí, že do působnosti shromáždění patří schválení druhu služeb a způsobu rozúčtování cen služeb na jednotky. Pouhé usnesení shromáždění o záležitosti uvedené ve stanovách nemá ale žádnou účinnost vůči nikomu.

  1. Nová pravidla rozúčtování by musla být napřed vložena do stanov SVJ, a ty musí být zveřejněny ve sbírce listin rejstříkového sou­du.
  2. Druhá možnost je změnit stanovy, vypustit z nich definici způsobu rozúčtování služeb, a zveřejnit stanovy ve sbírce listin rejstříkového soudu. Pak by se SVJ začalo řídit obsahem onoho usnesení shromáždění.

Uvědomte si, že člen SVJ je vázán obsahem stanov. Nikoli obsahem zápisu z kteréhosi shromáždění. Stanovy je povinen znát a dodržovat. Pouhé usnesení shromádění není povinen ani znát ani dodržovat. To je pouze kus papíru. Zápisem ze shromáždění si třebas může vytřít zadek.

Také nabyvatel jdnotky v domě je na tom stejně: je vázán pouze obsahem prohlášení a obsahem stanov. Nezajímá jej obsah zápisu z kteréhosi shromáždění z doby kdy ještě nebyl vlastníkem jednotky.

Ta věta ve stanovách je píčovina. Což už jsem o vašich stanovách napsal v jiné diskusi. Zde to mohu jen potvrdit.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.