Vložil Krupp, 21. Listopad 2022 - 13:41

Justiniane,

pokud má vzorec platit obecně, tak musí platit pro dům byty stejnými, stejně jako s bytv nestejně velkými. Takže pro jednoduchost budu počítat byty stejné, ale za domácí úkol si můžete vyzkoušet, že to stejně platí u pro byty velikosti 44 a 66, stejně tak jako pro jakékoliv jiné.
A teď pohádka o kompezaci:

Jedno nejmenované SVJ koupilo dveře pro jednoho vlastníka za 100 tis. korun českých. ostatním se ro nelíbilo, a tak to chtěli nějak řešit. Obrátili se na moudrého Justinianuse. Moudrý Justinianus jim poradil vyplatit každému jednu desetinu podle vlastnických podílů. Takže každý z ostatních dostal 10 tis. korun českých. SVJ ale těch 190 tis. chybělo, a tak rozhodlo, že je peníze nutno vybrat. Každý zaplatí pro zjednodušení 20 tis korun českých. Některým se to nelíbilo. Říkali: vlastník dostal dveře za 100 tis. a já dostal jen 10 a ještě jsem musel 20 tis. zaplatit. Jen ten jeden zaplatil 10 tis, ale má dveře za 100 tis. To je špatná kompenzace. A remcali a remcali… SVJ se rozhodlo, zeptat se blba Kruppa. Ten jim poradil, aby to udělali ještě 9 krát. Všichni kroutili hlavou, protože Krupp je známý blb. Když to ale provedli, tak nakonec zjistili, že každý zaplatil 100 tis. korun
českých a dostal zpátky 100 tis. korun českých, takže škodný není. Jeden vlastník zaplatil 100 tis. a má dveře za 100 tis. S tím byli všichni spokojeni. Možná až na toho jednoho vlastníka, protože ten si ty svoje nové dveře zaplatil sám.
Výsledek je čistě náhodou stejný, jako podle vzorce, který tu blb Krupp uvedl.
 

Pro Justinianuse z toho plyne poučení. SVJ hospodaří s penězi vlastníků. Ty peníze musí od vlastníků předem vybrat. Nebo si půjčí a vybere je následně.
Pokud něco jednomu zaplatí neoprávněně, musí totéž vyplatit ostatním vlastníkům, každému v poměru vzhledem majetkovému poměru bytu, jehož vlastník tuto částku obdržel. Tedy každému, nikoliv všem dohromady, poměrně tolik, kolik dostal ten jeden. Takže v případě zmíněných dveří větší byt dostane víc, než dveře stály, menší míň.
Odpověď pro Justiniana, kde na to SVJ vezme, je taková, že SVJ ty peníze přeci získá zpátky od vlastníka, který to plnění dostal.

A pokud se v SVJ tazatele dohodli, že zaplatí dveře z peněz, které si na to předem vybrali, tak jsou dvě možnosti. Buď dají všem stejně, protože všechny dveře jsou stejně drahé, nebo vyplatí zpátky každému, kdo dveře nedostal, poměrnou část, podle toho, kolik od něj na všechny dveře ( v tomto případě 1 mil. korun českých ), od něj SVJ vybralo. To už je na dohodě vlastníků, kterých se to týká.
 Jirka

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.