Vložil Justitianus, 8. Říjen 2022 - 6:15
  • Anonyme, napsal jste: „… a čerpá samozřejmě energii ze společného. Dá se s tím něco dělat?“

Na tom není vůbec nic „samozřejmého“. Garáže nejsou společné prostory domu.

(1) Máte například možnost vyzvat vlastníky garáží ke zřízení vlastního odběrného místa, nezávislého na měřeném okruhu společných prostor domu. Pokud budou mít jeden fakturační elektroměr pro všechny garáže, pak si budou rozúčtování mezi vlastníky garáží řešit sami mezi sebou. To nebude SVJ zajímat.

(2) Další možnost je určit náklad na elektřinu v garážích odhadem, a stanovit náklad paušální částkou. Tato částka se samozřejmě musí odečíst od nákladu SVJ na elektrickou energii, a pouze zbytek se rozúčtuje jako služba „osvětlení společných prostor“.

(3) Je sice možné osadit čtyři podružné elektroměry, ovšem pozor: jakmile SVJ použije náměry k rozúčtování služby, pak tyto elektroměry se stávají vyhrazenými měřidly podle zákona o metrologii. Podléhají pravidelnému metrologickému ověření. Bylo by třeba napřed vyřešit kdo bude jejich vlastnikem, kdo bude hradit jejich instalaci, kdo bude hradit pravidelné ověřování. To všechno by bylo nejspíš mnohem dražší, než spotřebovaná energie ve čtyřech dvougarážích. Neexistuje žádný rozumný důvod, aby si SVJ takto zbytečně komplikovalo správu domu.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.