Vložil MartinII, 22. Září 2022 - 16:09

"SBD Nový Domov v Brně nám (SVJ) poslalo návrh dodatku Smlouvy s tím, źe … Od roku 2023 chtějí do dodatku uvést: automatické navýšení inflace tzv. inflační doložkou s tím, že navýšení by bylo automatické každý rok. S timto však nesouhlasíme. Má na to správce zakonný nárok ?

Cena za bytovou jednotku je 160,– Kč a za garáž 54,– Kč. Proč platíme správci za garáž to opravdu nevím, elektriku v garážích má každý sám na sebe a voda tam není, úklid se neprovádí ani žádné revize. Jde mi taky o tu inflační doložku ? Co s tím dělat ? To navýšení při inflaci cca 17% by za pár let bylo velmi vysoké.

  • – – – – – – – – – – – – – – – –

Justitianus vás správně odkázal na znění smlouvy (co správce pro vás „dělá“ pro byty a co pro „garáže“). Je překvapivé že to nevíte i když jste třeba jen člen SVJ (obraťte se proto na statutára). Velmi překvapivé by bylo kdybyste to nevěděl kdybyste byl statutárem.

Každá smluvní strana má nárok na to, co jí umožňuje smlouva (pokud smlouva neporušuje zákon, viz váš dotaz zda má spráce nárok na inflační doložku). Ve Vašem případě asi inflační doložka ve smlouvě nění, protože píšete, že správce chce dodatek.

Smluvní cena by měla odpovídat tomu, co je náplní činnosti správce, jinak nelze cenu 150 Kč a 84 Kč posoudit.

Není jasné za koho mluvíte (viz „s timto však nesouhlasíme“)

Obecně je (dle mne) otázka inflace složitější než se někteří tváří. Kvůli tomu, že byly zdraženy potraviny, tak by neměly být navýšeny činnosti poskytované ve smlouvě o správě (cena za účetnictví). V úvahu přichází v tomto případě snad jen navýšení cen za energie které správce hradí v (možná) pronajaté kanceláři.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.