Vložil Justitianus, 12. Září 2022 - 18:51

Anoymous, diskutující petrsvj napsal nesmysl. Nerozumí problematice a snaží se uvést Vás v omyl.

Je třeba vyjít ze znění vašich stanov. Máte asi ve stanovách taxativně vyjmenováno kdy zaniká funkce člena výboru (smrtí, ztrátou svéprávnosti, odvoláním, písemným vzdáním se funkce, uplynutím funkčního období, …).
Nemáte-li ve stanovách výslovně uvedeno že funkce člena výboru zaniká (mimo jiné) pozbytím vlastnictví jednotky v domě, pak ta osoba je stále členem výboru. 

Podle § 155 odst. 1 platí, že „ztratí-li člen voleného orgánu po svém povolání do funkce zákonnou způsobilost být členem voleného orgánu, jeho funkce zaniká; zánik funkce právnické osobě oznámí bez zbytečného odkladu“.
To však platí pouze pro ZÁKONNÉ podmínky pro výkon funkce. Neplatí to tedy pro podmínky uvedené pouze ve stanovách!

Obdobně zákon řeší člena výboru který se ocitl v úpadku (a tím přestal splňovat předpoklad pro výkon funkce). Podle § 153 odst. 3 platí, že zůstává i nadále členem statutárního orgánu, rozhodl-li ten, kdo člena voleného orgánu povolal, poté, co se o osvědčení úpadku této osoby dozvěděl, že má ve funkci setrvat“. Z uvedeného plyne, že zánik funkce nenastává automaticky, nýbrž že osoba setrvává ve funkci. Novou situaci pak posoudí příslušný orgán a rozhodne (v SVJ je tímto orgánem shromáždění).

Takže vyčkejte na rozhodnutí shromáždění. Pouze shromáždění je oprávněno rozhodnout zda členka výboru setrvává ve funkci i po prodeji své jednotky.


Z hlediska třetích osob je Vaše možnost A správně. Jestliže je osoba zapsaná v rejstříku jako člen výboru, pak navenek je členem výboru. Stav zapsaný v rejstříku je rozhodující i pro banku, pro smluvní partnery, pro soudy, atd.

Pokud jde o vnitřní poměry mezi členy výboru – to byste se jich musel zeptat zda toto vůbec řeší a případně jak to řeší. Možná že to neřeší vůbec. Statutární orgán nepochybně má dostatečný počet členů k rozhodování i bez té jedné osoby. Nebo čekají na termín příštího shromáždění na kterém se věc vyřeší (potvrzení ve funkci, nebo volba nového člena výboru). Možná se dotyčná osoba vzdala funkce a oni už kooptovali náhradníka. To si musíte, tazateli, zjistit sám.

  • Petrsvj k tomu přidal ještě další totální pitomost: „Ono to sice bude všechno nelegální a později to bude uznáno jako neplatné …“

To samozřejmě není pravda. Petr má příliš bujnou fantazii. Naopak podle občanského zákoníku platí:

§ 166
(1) Právnickou osobu zastupují její zaměstnanci v rozsahu obvyklém vzhledem k jejich zařazení nebo funkci; přitom rozhoduje stav, jak se jeví veřejnosti. Co je stanoveno o zastoupení právnické osoby zaměstnancem, platí obdobně pro zastoupení právnické osoby jejím členem nebo členem jiného orgánu nezapsaného do veřejného rejstříku.
§ 167
Právnickou osobu zavazuje protiprávní čin, kterého se při plnění svých úkolů dopustil člen voleného orgánu, zaměstnanec nebo jiný její zástupce vůči třetí osobě.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.