Vložil MartinII, 9. Září 2022 - 10:09

Radana „Prosím poraďte, na co nezapomenout, co zvážit, na co si dát pozor.. Financování budeme určitě řešit úvěrem“

Justitianus píše "Úvěr si bude brát právnická osoba SVJ. Je to tedy jen mezi SVJ a bankou. Na tomto úvěru tedy nebude nikdo „participovat“! Za dluhy SVJ ručí KAŽDÝ jeho člen v poměru podle velikosti svého podílu na společných částech (§ 1194 odst. 2)“.

  • – – – – – – – – – – –

Pokud tomu rozumím bude to tedy to samé, jako úvěr na zateplení domu, výtah a pod. Úvěr nebude zapsán na katastru (cuzk.cz) jako závazek u jednotlivých bytů, a v případě prodeje bytu bude nový vlastník splácet zůstatek podílu úvěru rozpočteného (možná na podúčtu vlastníka) k dotyčnému bytu. Některý prodávající ale může (třeba z neznalosti problematiky) připočíst kupci zůstatek podílu k ceně, a kupující ho postupně splatí ještě vlastníku zahrady, úvěrovanému SVJ.

Viz Lake „Úvěr nemá nožičky“, např.

www.portalsvj.cz/…-vlastnika-0

www.portalsvj.cz/…itel-za-uver

Nestudoval jsem, zda si všechna vlákna zde na fóru na toto théma protiřečí, nebo se směroplatně ví, jak to aktuálně je, zvláště v souvislosti se všemi těmi novelami NOZ a o tom, že si má nový vlastník zjistit závazky (nechci použít výraz „dluhy“) prodávajícího ? Viz NOZ § 1186

Souhlasím s tímto názorem

www.portalsvj.cz/…-fondu-oprav

Z praktického hlediska je

Vložil kukula (bez ověření), 11. Březen 2015 – 10:25

Po přijetí úvěru se ve výpočtovém listu musí objevit nová položka, např. 1a splátka úvěru.

Jinými slovy, úvěr je závazek SVJ vůči bance, který se musí objevit jako pohledávka SVJ za vlastníky (nebo za jednotkou?). Každý vlastník musí mít svůj (analytický) účet, ze kterého je možné kdykoli zjistit, jak velká část úvěru v každém okamžiku vázne za jeho jednotkou.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.