Vložil Justitianus, 25. Srpen 2022 - 7:12
  • Feldyn napsal: „V prohlášení vlastníka jsou vodoměry součástí bytu a tedy ve vlastnictví majitele bytu, takže za výměnu a uhrady odpovídá vlastník.“

Toto je totální zmatek v hlavě statutára.

Jestliže vodoměry v bytech jsou ve vlastnictví vlastníků bytů, pak ovšem vlastník bytu nemá povinnost své vodoměry měnit! Jak jsem napsal jinde v této diskusi: pokud by SVJ zajistilo výměnu těchto vodoměrů, může to zorganizovat jedině se souhlasem každého jednotlivého vlastníka jednotky a na jeho náklad.

V domě pana Feldyna je nejméně jeden vlastník jednotky, který neměl zájem o výměnu (protože s tím byl spojen náklad na úpravu potrubí, a SVJ odmítlo jej uhradit). SVJ se tím samo dostalo do patové situace.

  • Vlastník jednotky nemá podle zákona č. 406/2000 povinnost mít vlastní vodoměr, a pokud jej snad má ve svém vlastnictví, nemusí jej po pěti letech měnit za metrologicky ověřený.
  • SVJ má podle § 7 odst. 4 zákona č. 406/2000 povinnost „vybavit (…) každý byt a nebytový prostor přístroji registrujícími dodávku tepelné energie, kterými jsou stanovená měřidla podle zákona o metrologii (…), v rozsahu a způsobem podle prováděcího právního předpisu; vlastníci a uživatelé bytů nebo nebytových prostor jsou povinni na základě výzvy vlastníka budovy, společenství vlastníků jednotek nebo v případě, že společenství vlastníků jednotek nevzniklo, správce umožnit instalaci, údržbu a kontrolu těchto přístrojů.“

Z uvedeného plyne, že Feldyn si plete vodoměry: o těch ve vlastnictví vlastníka jednotky nemá SVJ právo rozhodovat. Shromáždění nejspíše schválilo instalaci jiných vodoměrů dálkově odečitatelných, ale tím byly míněny :

  1. buď vodoměry ve vlastnictví SVJ (a pak mělo SVJ zaplatit vodoměry i jejich montáž),
  2. nebo vodoměry jako společné technické zařízení domu (a pak mělo SVJ zaplatit vodoměry i jejich montáž, a měla následovat změna prohlášení).

Feldyn tvrdí, že SVJ nechalo namontovat nové vodoměry které jsou v majetku vlastníků jednotek. SVJ ovšem nemá žádnou legální „páku“ na vlastníka, který zásah do svého majetku odmítl. Tedy SVJ riskuje pokutu od SEI , protože jeden z vodoměrů v domě není metrologicky ověřený.

Připomínám, že vlastník jednotky má ze zákona pouze povinnost „na základě výzvy (…) společenství vlastníků jednotek (…) umožnit instalaci, údržbu a kontrolu těchto přístrojů“. Nemá však povinnost takový vodoměr či jeho montáž sám hradit. Kdyby Feldyn pořídil vodoměry podle bodu 1 či 2, bylo by povinností vlastníka umožnit instalaci v bytě (na náklad SVJ, samozřejmě). A v případě neumožnění instalace by tomuto vlastníkovi byl předepsán zvýšený náklad („sankční“ trojnásobné zvýšení podle vyhlášky č. 269/2015 Sb.).

Ale Feldyn zde tvrdí, že jde o vodoměry vlastníků jednotek. Tak se potom nemůže divit, jestliže některý vlastník odmítl neoprávněný zásah do svého majetku (který si dokonce měl sám uhradit). SVJ tedy nemá možnost uplatnit trojnásobné „sankční“ zvýšení podle vyhlášky, protože příčina neosazení ověřeného vodoměru je plně na straně SVJ. Je to SVJ, kdo nesplnil svou zákonou povinnost „vybavit (…) každý byt a nebytový prostor přístroji“. Nejde o příčinu na straně vlastníka jednotky.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.