Vložil Sudič (bez ověření), 7. Srpen 2022 - 10:07

„Vaše tvrzení, že v „26 Cdo 3141/2021“ je nepravda, je nepřesné. V „26 Cdo 2778/2019“ mělo být přesněji „s PODÁNÍM VČASNÝCH námitek žádné následky nespojuje“.“ (Vložil Taky vlastník (bez ověření), 7. Srpen 2022 – 1:41)

Nemělo. Pokud soud (a navíc opakovaně, a navíc soud Nejvyšší) píše, že s podáním námitek zákon žádné následky nespojuje, znamená to přesně toto, a nikoliv něco jiného. Pokud soud píše, že s nepodáním námitek zákon žádné následky nespojuje, znamená to přesně toto, a nikoliv něco jiného. Soud podání námitek/reklamace nezjišťuje, soud podání námitek/reklamace nezkoumá, soud podání námitek/reklamace nazajímá, soud se nezabývá ani tím, zda vlastník ve svých případně dříve podaných námitkách tvrdil stejné vady, jaké tvrdí u soudu. Tím méně soud zajímá obsah případně podaných námitek, tím méně soud zajímá včasnost případně podaných námitek, tím méně soud zajímá, zda, jak a kdy byly případně podané námitky vyřízeny. Jedná se o ustálený názor soudů všech stupňů.

Justitianus má možnost takovýto ustálený názor soudu zvrátit, a to soudní cestou, může se pokusit soud svými argumenty přesvědčit. Do té doby platí, jak zde uvedeno.

Podání námitek přesto má svůj smysl. Vlastník podáním námitek uzakazuje svou (dobrou) vůli věc řešit (nejprve) vzájemnou komunikací, nikoliv hned prostřednictvím soudu. Podání námitek je tak podstatné v předsoudní fázi řešení záležitosti a může být podstatné z hlediska procesní taktiky, kdy vlastník v námitkách uplatní pouze některé vady, přičemž je připraven u soudu později uplatnit vad podstatně více a nebo vady zcela jiné, než uvedl ve svých námitkách. Ono je to zpravidla tak, že pokud vyúčtování není správné, nemá vadu jedinou, ale má vad hned více (mnoho). A taky je to zpravidla tak, že na své námitky vlastník odbrží stručnou jednovětou odpověď, že vyúčtování je správné, pokud nějakou odpověď vůbec obdrží, čímž je mu jasně sděleno, že podávání námitek nemá význam a musí se rozhodnout buď vadné vyúčtování akceptovat, nebo se obrátit na soud. Pokud se potom vlastník obrátí na soud, jsou jeho případné dříve podané námitky v jakémkoli ohledu u soudu nepodstatné.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.