Vložil Justitianus, 30. Červen 2022 - 5:31

Anonymous, pletete se ve všem co jste nám napsal.

  • SBD Poruba není „správcem SVJ“. Správcem SVJ je samotné SVJ. Každá právnická osoba provádí vlastní správu!
  • Povinnosti ohledně vyúčtování čehokoliv nemá SBD Poruba, nýbrž právnická osoba SVJ.
  • Je nesmyslem mudrovat o „vyúčtování úvěru“. Vyúčtování úvěru samozřejmě proběhlo mezi SVJ a úvěrující bankou. Nikdo Vám nebrání do toho vyúčtování nahlédnout. Proč jste to neudělal?
  • Příspěvky na správu je SVJ povinno vyúčtovat, ba i vrátit nevyčerpaný zůstatek, rozhodne-li tak shromáždění (§ 1208 písm. c). Obraťte se na shromáždění; nikoliv na nás.
  • SVJ není povinno sestavovat ani schvalovat rozpočet. Pokud se Vám to nelíbí, obraťte se na shromáždění; nikoliv na nás.
  • Finanční úřad přijímá podněty, ale není povinen s Vámi nijak komunikovat. Komunikuje s účetními jednotkami jako správce daně. Nic jiného jste nemohl čekat.
  • Balkon je pouze prázdný prostor plný vzduchu. Vzduch nelze „rekonstruovat“. Ostatně žádná „rekonstrukce“ se nechystá – půjde spíše o opravu společných částí budovy. Na tom se samozřejmě povinně podílíte jako spoluvlastník, a to platbou příspěvků na správu domu. Pokud se Vám to nelíbí, prodejte jednotku a pořiďte si rodinný dům.

Zajímavá je však Vaše poznámka o zasklení balkonů. Pokud toto zasklení není uvedeno v prohlášení, pak jde o nové věci, které mají být hrazeny společně, ale mají být vyhrazeny k výlučnému užívání vlastníkům určitých jednotek (§ 1166 odst. 1 písm. b) bod 2). K tomu je nutná změna prohlášení s písemným souhlasem všech vlastníků jednotek, jejichž práv a povinností se změna dotkne, a s písemným souhlasem osob oprávněných z věcného práva (§ 1169 odst. 1). Bez písemných souhlasů nelze o takové změně prohlášení rozhodnout pouhým většinovým hlasováním na shromáždění.

Potřeboval bych od Vás více podrobností o obsahu prohlášení ohledně balkonů a také znění všech rozhodnutí která byla v této věci přijata shromážděním v listopadu 2021 nebo jindy. Uvidíme co se dá poradit.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.