Vícenásobná kooptace členů výboru

Vložil Tomas (bez ověření), 29. Červen 2022 - 10:30 ::

Dobrý den.

Máme v SVJ docela zajímavou situaci. V roce 2020 byl zvolen profipředseda a k němu zůstali dva členové výboru (člen 1 a člen 2). V tomtéž roce vypršel jednomu (člen 1) z nich mandát, tak jej profipředseda a člen 2 kooptovali. V roce 2020 ani 2021 nebylo další shromáždění, ačkoliv být mělo. Letos odstoupil člen 2 a tak již kooptovaný člen 1 s profipředsedou kooptovali dalšího člena. Pořídili zápis, který tedy zveřejnili až nyní. V rejstříku od roku 2020 nic neaktualizovali.

Ve stanovách se píše, že „kooptace je možná, pokud počet volených členů orgánu neklesne pod 50%“. Plný počet jsou 3 a je logické, že by počet kooptovaných členů neměl převýšit počet zvolených členů. Je Vám znám nějaký judikát, či právní názor který by tuto tezi podporoval ? Protože takto pokud se rozhodnou 3 roky nesvolat shromáždění, tak se tam můžou kooptovat jakkoliv a kdokoliv a defakto se jedná o převzetí společnosti. Tuto myšlenku podporuje i výklad zde, který ovšem hovoří o korporaci dle ZOK, ovšem logika je jasná a SVJ je něco mezi korporací dle ZOKu a spolkem. https://www.fulsoft.cz/…kukZUzLWmsA/

Díky za názory.

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.