Vložil Justitianus, 28. Červen 2022 - 13:16

Máte plnou pravdu. Upevnění panelu na fasádu spadá pod běžné hospodaření se společnou věcí. Pro rozhodování o běžném hospodaření postačuje rozhodnutí statutárů, někdy nadpoloviční většina na shromáždění. To se týká dvou okruhů otázek:

  1. zásah do nosné konstrukce stavby,
  2. změna vzhledu domu.

Správcem společných částí (tedy také fasádní zdi) je SVJ. Je oprávněno zakročit proti zásahům do nosné stěny, nebo naopak zásah povolí – k tomu postačuje rozhodnutí statutárního orgánu. Konečné slovo by mohlo mít shromáždění jako nejvyšší orgán, ovšem pouze v případě, že si rozhodnutí v této speciální věci vyhradilo (§ 1208 písm. h).

Panel na fasádě může být pro některé vlastníky jednotek obtěžující (asi proto, že mění vzhled domu). SVJ by bylo povinno zasáhnout proti takovému obtěžování pokud by o tom rozhodlo shromáždění. A už jsme zase u hlasování většiny: bude-li se většina na shromáždění cítit obtěžována instalací panelu, prosadí svůj názor a rozhodne zamítavě – a pak byste měl smůlu, protože SVJ bude tímto rozhodnutím vázáno.

Nenacházím však žádný důvod pro tvrzení že by k instalaci panelu snad měl být nutný souhlas všech. Takovou úpravu zákon neobsahuje. Mohla by být obsažena v prohlášení (k tomu viz § 1169 odst. 2 písm. c).

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.