Vložil Justitianus, 24. Červen 2022 - 18:08

Maxi,

ono záleží na tom co jste si s nájemcem dohodl v nájemní smlouvě. Jestliže nebyla sjednána žádná extra dohoda, ani platba paušálem, pak se použije zákon č. 67/2013 Sb. a jeho prováděcí vyhláška.

Podle § 2 písm. c) zákona č. 67/2013 Sb. platí, že „zúčtovacím obdobím [se rozumí] období, za které poskytovatel služeb provede rozúčtování a následné vyúčtování nákladů; zúčtovací období je nejvýše dvanáctiměsíční a jeho počátek určí poskytovatel služeb“.

Bylo na Vás abyste určil počátek zúčtovacího období i délku zúčtovacího období. O tom nerozhoduje nájemce, ale Vy. Pokud nebylo v nájemní smlouvě nic dohodnuto, pak zúčtovací období je nejspíše shodné se zúčtovacím obdobím služeb poskytovaných právnickou osobou SVJ vlastníkům jednotek. To bývá nejčastěji jeden rok od 1. ledna do 31. prosince.

Rozúčtuje se zásadně vždy CELKOVÝ NÁKLAD za CELÉ zúčtovací období, bez ohledu na změny cen vstupů v průběhu zúčtovacího období.


Totéž najdete v prováděcí vyhlášce č. 269/2015 Sb. (použije se znění účinné do 01.11.2021). Podle § 2 písm. h) vyhlášky platí, že „nákladem na vytápění a na poskytování teplé vody pro dům [se rozumí] náklady skutečně vynaložené v příslušném zúčtovacím období na pořízení služeb, tj. náklady na teplo na vytápění, náklady na teplo spotřebované na přípravu teplé vody, náklady na pitnou vodu spotřebovanou na přípravu teplé vody, a to v cenách podle cenových předpisů“.


Došlo ke změně příjemce služeb v průběhu zúčtovacího období, proto jste při rozúčtování nákladů provedl časové rozlišení a rozdělení nákladů podle § 5 odst. 5 nebo odst. 6 vyhlášky. Rozdělen byl CELKOVÝ NÁKLAD pro byt za celé zúčtovací období, bez ohledu na změny cen vstupů v průběhu zúčtovacího období.


Ptáte se jak postupovat. Odpověď zní: NIJAK. Nájemce už své řádné vyúčtování dostal. Může se mu to nelíbit, může s tím nesouhlasit. Ale to je asi tak vše.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.