Vložil Justitianus, 19. Květen 2022 - 23:47

Žvaníte a vůbec netušíte o čem zde píšu. Pletete si adresáta právního jednání s příjemcem zásilky. Zde se nebavím o doručování, nýbrž o obsahu a účinku právního jednání. Přečtěte si něco o tom co je to adresné a neadresné jednostranné právní jednání. To nemá nic společného s tím jakou poštovní adresu napíšete na obálku nějakého dopisu, Vy popleto.

Řekněme, že tazatelka pošle na adresu Hadrman, s.r.o. doporučený dopis který obsahuje výzvu právnické osobě Hadrman, s.r.o.:

Nedostala jsem vyúčtování služeb za rok 2020. Protože k dnešnímu dni jde o prodlení v délce 395 dnů, zaplaťte mi pokutu podle § 13 zákona č. 67/2013 Sb ve výši 19750 Kč.

Sekretářka ve firmě Hadrman otevře ranní poštu, zeptá se pana jednatele a paní účetní zda firma dluží někomu částku 19750 Kč na nějakých pokutách. Samozřejmě dostane zápornou odpověď, a celý dopis hodí do koše jako nevyžádanou nabídku. Tím to pro firmu Hadrman skončilo.

Dopis tedy došel příjemci na adresu uvedenou na obálce, ale adresné právní jednání na listině uvnitř té obálky nemá pro adresáta žádné právní účinky. Tazatelka se obrátila na nesprávnou osobu – proto bude marně čekat na své peníze. Pouhé doručení jakéhosi lejstra nesprávné osobě zpravidla nemá ten účinek, který si odesílatel představoval.

Tazatelka se chtěla čehosi domoci na SVJ. Měla tedy adresovat výzvu právnické osobě SVJ, a měla se postarat, aby se ta listina dostala do sféry dispozice právnické osoby SVJ. Čemu na tom nerozumíte, popletové?

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.