Vložil Justitianus, 9. Květen 2022 - 9:45

A do třetice: V článku je citován názor ministerského úředníka:

Nedostatku v legislativě si je vědomo i ministerstvo pro místní rozvoj. "Prvním čtením ve sněmovně už prošla novela zákona, která ošetřuje, že drobné chyby nezasahující do financí postihovány pokutou nebudou, říká ředitel odboru bydlení, realitních činností a veřejných zakázek Jiří Klíma.

To je nepravdivé a ničím nepodložené tvrzení. Navrhovaná novela zákona č. 67/2013 Sb. totiž na pokutách nic nemění. Zachovává se beze změny jak zákonná povinnost poskytovatele služby uvést ve vyúčtování všechny předepsané náležitosti, tak i pokuta 50 Kč denně při nesplnění této povinnosti.

(1) Podle § 7 odst. 1 zákona platí, že poskytovatel služeb ve vyúčtování musí uvést skutečnou výši nákladů na služby v členění podle poskytovaných služeb se všemi potřebnými náležitostmi.

(2) Podle § 8 odst. 2 zákona platí, že případné námitky ke způsobu a obsahu vyúčtování předloží příjemce služeb poskytovateli služeb neprodleně, nejpozději však do 30 dnů ode dne doručení vyúčtování, popřípadě doložení podkladů podle odstavce 1, příjemci služeb. Vyřízení uplatněných námitek musí být poskytovatelem služeb uskutečněno nejpozději do 30 dnů od doručení námitky.

(3) Podle § 14a zákona platí, že [m]inisterstvo pro místní rozvoj stanoví vyhláškou náležitosti, které musí poskytovatel služeb uvést ve vyúčtování nákladů na vytápění a nákladů na společnou přípravu teplé vody pro dům.

Nyní projednávaná novela mění pouze splatnost přeplatků a nedoplatků z vyúčtování. Neřádné vyúčtování se ovšem nestane řádným vyúčtováním jen proto, že podle něj byly vyplaceny nějaké peníze! Příjemce služeb má právo podat námitku a dožadovat se řádného vyúčtování vždy, a to i kdyby mu přeplatky byly vyplaceny.

Poskytovatel je povinen doručit vyúčtování (se všemi předepsanými náležitostmi) do čtyř měsíců po skončení zúčtovacího období. Pokud se opravovaly nějaké chyby na základě námitek, pak následuje druhé (opravné) vyúčtování nejpozději do 30 dnů od podání poslední námitky. Porušením zákonem uložené povinnosti poskytovatele služeb tedy je (1) doručení vyúčtování které neobsahuje všechny předepsané náležitosti, (2) nevypořádání námitky příjemce služeb, (3) případně doručení druhého opět neřádného vyúčtování i po tom co příjemce služeb uplatnil oprávněnou námitku.

Pokuty podle § 13 zákona tato novela nijak nemění. Proto se i nadále budou uplatňovat ty populární denní padesátikorunové pokuty při každé chybičce ve vyúčtování.

Úředník Klíma – jako ředitel odboru na Ministerstvu pro místní rozvoj – měl odpovědnost za přípravu novely zákona č. 67/2013 Sb., ale sám dodnes neví co v té novele je.

A autor článku Martin Drtina ty úředníkovy nepravdy nekriticky šíří.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.