Vložil Justitianus, 20. Duben 2022 - 21:14
  • Napsal jste: „V rámci vyúčtování služeb má smysl mezi vlastníky rozpočítat (vrátit) konečný a správný přeplatek 3000,–Kč“.

To je naprostý nesmysl. Jste zjevně zmaten.

Existuje soubor činností a postupů, které se souhrnně nazývají účetnictví. Doporučuji, abyste se někdy zeptal účetního/účetní jak SVJ účtuje o zaplacené záloze. To co popisujete by byl postup pro daňovou evidenci, nikoliv pro vedení řádného a průkazného účetnictví účetní jednotky.

Pak také doporučuji, abyste si přečetl zákon č. 67/2013 Sb.. Zjistíte, že se rozúčtuje skutečný náklad, nikoli uhrazené zálohy. A už vůbec se příjemcům služeb nesmí v jejich vyúčtování objevit ani přeplatek, ani nedoplatek záloh plynoucí z vyúčtování mezi dodavatelem elektrické energie a SVJ.

Ano, potvrzuji Vaši domněnku: Pro účely vytvoření správného vyúčtování služeb postačí faktura dodavatele.

Prosím podívejte se na ni znovu. Najdete tam vše co potřebujete. Je tam celkové množství odebrané elektrické energie v kWh nebo MWh, vícesložková jednotková cena, a k tomu celkový náklad za zúčtovací období v Kč. Právě tato částka je oním nákladem, který musí být rozklíčován na jednotlivé služby a pak rozúčtován příjemcům služeb.

Zaplacené či dlužné zálohy do toho nemíchejte. Je naprosto bezvýznamné zda SVJ nehradilo dodavateli vůbec žádné zálohy, nebo uhradilo na zálohách méně, nebo uhradilo více. Vás musí pro rozúčtování služeb zajímat jen to jedno číslo: fakturovaný náklad za zúčtovací období.

Výpis z bankovního účtu do toho nemíchejte. Pohyby na účtu SVJ jsou pro určení nákladu zúčtovacího období bezvýznamné.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.