Vložil Justitianus, 27. Březen 2022 - 11:03

Pane člene (bez ověření), musím Vás opravit.

  • Žalobu na Vás nepodal advokát, nýbrž SVJ.
  • Soud nepřiznal náhradu nákladů – ovšem nikoliv „advokátovi“, nýbrž žalobci (právnické osobě SVJ).

Jestliže soud nepřiznal náhradu nákladů žalobci, jde o výjmečný případ: SVJ se možná soudilo zbytečně, nebo o nepatrnou částku, nebo samo zapříčinilo stav, který vedl k žalobě. Nebo advokátovi zaplatilo zjevně přemrštěnou částku, která je v nepoměru s běžným rozsahem advokátních služeb v typově obdobných sporech. Soudy nemají rády, když žalobce uplatňuje náklady uměle navýšené zbytečnými úkony advokáta.

Nepopsal jste žádné podrobnosti. Mohu tedy pouze obecně odhadnout: Soud to vyhodnotil tak, že „za trest“ nepřiznal žalobci náhradu požadovaných nákladů.

Náklady které nepřiznal soud samozřejmě nese SVJ ze svého. Tyto náklady by SVJ mohlo rozúčtovat na vlastníky jednotek pouze za předpokladu, že se jedná o náklady účelně vynaložené na jeden z těchto účelů:

  1. účelně vynaložený náklad na správu domu a pozemku, nebo
  2. účelně vynaložený náklad na vlastní správu právnické osoby SVJ.

Pokud by šlo o náklad neúčelně (neřádně) vynaložený, pak SVJ jej rozúčtovat nesmí! V tom případě je dána osobní odpovědnost statutárů za neřádné hospodaření. Statutáři odpovídají za způsobenou škodu celým svým majetkem. Viz § 159 zákona č. 89/2012 Sb..

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.