Vložil Zdeno (bez ověření), 7. Březen 2022 - 11:25

Justitianus má „skoro“ pravdu, zásadně se mýlí jen v tom, kdo je subjektem údajů a jaké má práva. GDPR je trošku chyták.

Subjekt údajů v případě monitorování kamerami: (všechny !) osoby vstupující do monitorovaného prostoru

Přímo samotné nařízení GDPR pak „dává“ subjektům údajů některá práva (ale ne všechny jsou aplikovatelná i pro provoz kamer):

  • právo na informace o zpracování osobních údajů (je možné požadovat dokument „Záznam o činnostech zpracování“, který obsahuje označení správce, účel zpracování údajů, dobu uchování údajů atd. atd.)
  • právo na přístup k osobním údajům (při kamerách opravdu ne, přístup má správce/provo­zovatel a /definovaní/ příjemci údajů)
  • právo vznést námitku proti zpracování osobních údajů (=námitku opravdu může vznést každý subjekt = každý, kdo vstoupil do monitorovaného prostoru a byl zaznamenán. Zcela jiné téma je, jak je tato zpracována a vyřešena, pokud jsou dodrženy podmínky provozu kamer a ochrany osobních údajů /např. že nejsou snímány vchody do jednotlivých jednotek/, tak obvykle se vyřeší zamítnutím námitky jako neopodstatněné / neoprávněné a je to…). V tom má Justitianus pravdu, pokud je provoz zakotven v Prohlášení vlastníka či v stanovách / poskytovaných službách SVJ, tak na takovou námitku nebude nikdo brát zřetel. Když někdo nesouhlasí, tak nemusí do monitorovaného prostoru vstupovat (a pokud tam vlastní jednotku, tak jak se tu psalo, může ji prodat a koupit si tu samotu u lesa).

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.