Vložil Justitianus, 24. Únor 2022 - 16:26

Člene, jste směšně popleten.

Vytištěná písmenka „Němcová v. r. Klaus v. r. Nečas v. r.“ nejsou součástí zákona.. Vy to nevíte, protože jste právní analfabet (t.j. neznáte zákon).

Zákon č. 90/1995 Sb. o jednacím řádu Poslanecké sněmovny
Část čtrnáctá Vyhlašování zákonů
§ 107

(1) Zákony se uvádějí větou: „Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky:“.

(2) Předseda Sněmovny podepíše přijatý zákon a postoupí jej k podpisu prezidentu republiky.

(3) Podepíše-li prezident republiky přijatý zákon nebo vrátí-li prezident republiky Sněmovně přijatý zákon a Sněmovna na vráceném zákonu setrvá, zašle předseda Sněmovny zákon k podpisu předsedovi vlády.

(4) K platnosti zákona je třeba, aby byl vyhlášen. Způsob vyhlášení stanoví zvláštní zákon.

Z uedeného plyne, že zákon je přijat v okamžiku, kdy jej schválí Poslanecká sněmovna (přesněji řečeno: v okamžiku kdy předsedající vyhlásí výsledek hlasování o návrhu zákona). Zákon je samozřejmě schválen bez jakýchkoliv podpisů! Podpisy se na tu listinu připojují dodatečně a postupně pod text zákona: napřed podpis předsedy Poslanecké sněmovny (§ 107 odst. 2 zákona č. 90/1995 Sb.), následuje podpis presidenta republiky (§ 107 odst. 3 zákona č. 90/1995 Sb.), a naposled podepisuje předseda vlády.

Žádný z těchto podpisů, připojených k zákonu, není součástí zákona. Pokud byste tvrdil opak, pak ovšem by ty podpisy musely být pod textem zákona již v okamžiku kdy se o zákonu hlasovalo v Poslanecké sněmovně. Což je absurdní představa. Něco takového je vyloučeno, tedy se naprosto mýlíte. Existují tedy vedle sebe samostatně:

zákon
podpis předsedy Poslanecké sněmovny
(podpis presidenta republiky)
podpis předsedy vlády

Originál zákona s připojenými podpisy se archivuje v archivu Poslanecké sněmovny. Ve Sbírce zákonů se pak zveřejní pouze opis (kopie) originálu.

Stejně tak je to s účetní závěrkou. Ta je napřed sestavena jako účetní záznam podle § 4 odst. 11 zákona o účetnictví. Pak teprve je k závěrce připojen podpis statutárního orgánu účetní jednotky. Závěrka musí v okamžiku podpisu už existovat jako účetní záznam podle § 4 odst. 11. Tak to stanoví zákon o účetnictví. Je to tedy obdobné jako u zákonů. Existují vedle sebe samostatně:

účetní závěrka
podpisový záznam statutárního orgánu účetní jednotky

Originál závěrky s připojeným podpisovým záznamem statutárního orgánu si účetní jednotka archivuje po dobu 10 let. Ve sbírce listin rejstříkového soudu se pak zveřejní pouze kopie závěrky (případně po konverzi do předepsaného formátu PDF).

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.