Vložil Justitianus, 21. Únor 2022 - 11:57

Ze znění zákona nepochybně vyplývá, že to co obchodní korporace zveřejní prostřednictvím podání u správce daně musí být odevzdáno správci daně jako (kompletní) účetní závěrka. Nekompletní podání by nebylo podáním podle § 21b odst. 2 zákona, a nemá to tedy ve sbírce listin rejstříkového soudu co dělat. Obchodní korporace tedy mají dvě možnosti:

  1. buď v příloze budou – jako dosud – pouze údaje z účetní závěrky (pak k žádnému zveřejnění nemůže dojít), nebo
  2. bude v příloze účetní závěrka včetně „údaje o rozsahu, v jakém má být účetní závěrka předána rejstříkovému soudu“ (???).

Není tedy pravdivé tvrzení, že „… se v obchodním rejstříku nezveřejní účetní závěrka, ale pouze údaje z účetní závěrky“. Nic takového ze znění zákona neplyne, ani to nelze odvodit výkladem.


Podpisový záznam – podle mne – nečiní žádné obtíže, jestliže účetní závěrka je v listinné podobě, případně v elektronické podobě (se zaručeným elektronickým podpisem). Mimochodem: pan Pavel se mýlí, když píše o „podpisovém záznamu podle § 18 odst. 2“. Tato právní norma se o podpisovém záznamu nezmiňuje. To má zásadní důležitost při rozhodování o pokutách podle § 37 zákona o účetnictví.

Povinnost podpisového záznamu podle § 18 odst. 3 existuje pouze pro účely zákona o účetnictví! Nikoli pro účely správy daní, ani pro účely zákona o veřejných rejstřících.


Pokud se někdo domnívá něco jiného, ať zde cituje právní předpis.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.