Vložil Justitianus, 1. Únor 2022 - 0:31

Vy prostáčku, on totiž zákonodárce nepožaduje po nikom ani to, aby vlastníci jednotek platili cokoliv předem na nějaký neznámý účel!

Nic takového v zákoně nenajdete. Zákon neobsahuje takovou vymahatelnou povinnost.

Podle § 1180 odst. 1 platí, že vlastník jednotky přispívá na správu domu a pozemku v poměru odpovídajícím jeho podílu na společných částech. Ale jistě Vám neušlo, že podle § 1208 je to pouze shromáždění, kdo rozhoduje o rozpočtu, o celkové výši příspěvků i datu jejich splatnosti, o vyúčtování hospodaření i o případném vrácení (vypořádání) nevyčerpaných příspěvků.

Myslíte že toto v každém jednotlivém SVJ rozhoduje přímo zákonodárce? Nene, za toto není moudrý zákonodárce přímo odpovědný.

Je to problém těch milionů ovcí v 70 tisících SVJ, že nejsou schopny stanovit si nějaká pravidla pro plánování výdajů, pro určení výše záloh či úhrad, pro kontrolu a pro pravidelné vyúčtování hospodaření s těmi penězi. Za to zákonodárce nemůže, že polovina obyvatel má podprůměrný intelekt, a že kašlou na kontrolu hospodaření s vlastním majetkem.

A ti kteří jsou nad průměrem si měli předem spočítat, že dát se do spolku se stádem ovcí v SVJ nemůže pro ně nikdy skončit dobře.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.