Vložil Justitianus, 29. Leden 2022 - 17:01

Děkuji Radko že jste mne upozornila. Moje úvaha byla chybná.

SVJ není poplatníkem. SVJ je plátcem poplatku. Je to uvedeno nejen ve vyhlášce č. 17/2021 hl. m. Prahy (kterou jsem nezkoumal), ale je to shodně i v ustanovení § 14a zákona č. 565/1990 o místních poplatcích:

565/1990 Sb. § 14a

(1) Poplatník nebo plátce poplatku je povinen podat správci poplatku ohlášení, nevyloučí-li obec tuto povinnost v obecně závazné vyhlášce. V případě poplatku odváděného plátcem poplatku podává ohlášení pouze plátce poplatku.

Z uvedeného plyne, že vlastník bytu nepodává ohlášení za sebe. A kdyby se o to pokusil, bude to úřadem odmítnuto: SVJ již podalo – jako plátce – ohlášení pro všechny poplatníky na dané adrese.

Zákon č. 565/1990 Sb. se nikde nezmiňuje o tom že by si vlastník jednotky nemohl sám určit (sjednat se svozovou společností) objem nádoby pro svou nemovitou věc (byt). Například nulový objem, pokud to obecní vyhláška neomezuje. Ale:

  • svozová společnost je nejspíše vlastněna obcí, nebo je to nějaká akciovka s většinovým vlivem obce; nemaji zájem aby se za prázdné byty neplatilo nic;
  • ohlášení takové změny pro byt je oprávněno provést pouze SVJ.

Smazal jsem tedy předchozí příspěvek, aby v někom nevzbudil plané naděje. Co SVJ jednou uchvátí, to už nikdy nenavrátí.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.