Vložil Justitianus, 25. Leden 2022 - 16:20

Ribanno, děkuji za upřesnění. Takže budu dále předpokládat, že parcela je ve vlastnictví právnické osoby SVJ. To znamená: SVJ jako vlastník nemovité věci je oprávněno sjednávat smlouvy o pronájmu své parcely, případně pronájmu části parcely (za předpokladu že ta část je v nájemní smlouvě a v terénu vymezena jednoznačně a určitě).

89/2012 Sb. § 1195

(1) Společenství vlastníků může nabývat majetek a nakládat s ním pouze pro účely správy domu a pozemku.

Z uvedeného plyne, že SVJ má povinnost užívat svou nemovitost pouze pro účely správy domu. Pronájem částí parcely jednotlivým osobám nemá ovšem se správou domu nic společného. SVJ tedy porušuje zákon. 

Vlastníci jednotek kteří se domáhají vstupu na cizí pozemek nejsou v právu. Nemají na té parcele co dělat. K parcele ani k některé její části jim nesvědčí ani vlastnické právo, ani užívací právo. Mohou se jen (jako členové SVJ) domáhat toho, aby SVJ přestalo porušovat ustanovení § 1195 občanského zákoníku.

O způsobu využití parcely by mělo SVJ rozhodnout tak, aby bylo nepochybné že jde o účel užívání sloužící ke správě domu. Není-li SVJ schopné tohoto stavu dosáhnout, ať tedy parcelu prodá. Současný stav je protizákonný.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.