Parapety ve společných prostorech

Vložil Helena8, 21. Leden 2022 - 9:53 ::

Dobrý den, omlouvám se předem za dotaz, pokud by se někomu zdál banální. Spíš neznám své možnosti. Dům ve společném vlastnictví (2 nebytové prostory, 4 byty – z toho obývaný pouze ten můj a sousedka, podíl na společných částech domu). Jsem 2. největším vlastníkem v poměru na společných částech domu. Výbor SVJ má 3 osoby, kteří při hlasování mají nadpoloviční většinu (ze 3 členů výboru užívá byt pouze 1, ostatní 2 členové výboru byty mají prázdné, neužívají je). Rozhodují si tedy o nás bez nás, nezvou nás na schůze, o ničem nás neinformují, nemáme právo nahlédnout do účetnictví, s hospodařením nás seznámí pouze krátkou informací při vyúčtování, nemohu nahlédnout do bankovních výpisů – zda skutečně všichni členové radí poplatky do FO atd. Vůbec nevím, zda se schází Shromáždění, na schůze mne nezvou (a řekla bych že ani ostatní – 2 nebytové jednotky). V Notářském zápisu z r. 2016 (poslední zveřejněný), když se u notáře stanovoval výbor, je napsáno že není vidět, zda jsem byla obeznámena ze schůzkou u notáře a hlasováním, ale že mají nadpoloviční většinu, takže je to OK. Je to prostě takový klan 3 důchodců. A to je právě má 1. otázka:

  1. Jaká mám jako člen SVJ práva? Co mohu od výboru vyžadovat? Už mně ta jejich „samovláda“ štve, ráda bych se podílela na chodu – do výboru mne vzít nechtějí.

A teď ta druhá otázka. Před vánoci se opět výbor SVJ rozhodl, že se bude rekonstruovat chodba. Škrábání omítek, štukování atd. Nehorázný nepořádek, neobyvatelný dům. Sousedka se odstěhovala, v domě jsem zůstala jen já s dítětem. Při rekonstrukci zedník odstranil parapety na oknech v domě (2 roky nová okna, parapety – všude stejně široké – 20 cm, hezké). Když je vracel, do 1. patra dal na okna původní velikost – 20 cm, ke mně do 2. patra je seříznul a zmenšil na 1/2 – na 10 cm). Když jsem se ptala výboru SVJ proč jsou u mne na patře ty parapety poloviční, bylo mi řečeno, aby tam v budoucnu nechtěl nikdo dávat kytky. Je to ošklivinec – obzvlášť když se dělá nová chodba, nepřijde mi normální na každém patře mít jinou šířku parapetů (to jsem nikde neviděla). Chodím okolo toho jen já a nedá se na to koukat. Při kritice mi bylo řečeno, že mám právo jen držet ústa, platit a šoupat nohama, že výbor má vždy pravdu. A toť má 2. otázka:

  1. Musím se s těmi parapety smířit a mlčet a šoupat nohama, nebo mám nějaké možnosti? I když nás výbor vždy přehlasuje?

Děkuji Vám předem za odpověď

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.