Vložil Justitianus, 18. Leden 2022 - 8:38

Děkuji za Vaši poznámku.

Mýlíte se naprosto ohledně „pseudojednotek“. Jde o jednotky kilowatthodina (kWh) podle fyzikální soustavy SI (jednotka energie). Vaše kalorimetry jsou stanovenými měřidly podle zákona, podléhají metrologickému ověření, a měří množství tepelné energie dodané do bytu (v kWh). Jiná věc je, že bytové kalorimetry slouží nejspíše jako poměrová měřidla k rozúčtování celkového nákladu na poskytovanou službu.

Podle § 2 písm. a) vyhlášky platí, že zúčtovací jednotkou [se rozumí] dům nebo jeho část, popřípadě domy nebo jejich části, které mají jedno společné, technologicky propojené odběrné tepelné zařízení a společné měření nebo stanovení množství tepla, nákladů na teplo na vytápění a nákladů na poskytování teplé vody. Všechny tyto podmínky musí být splněny kumulativně (společně).

Toto pro váš dům není splněno. Máte pouze stanovení množství tepla a nákladů na teplo. Nic jiného se neměří, nic jiného se nezjišťuje. Neexistuje společné měření či stanovení nákladů na teplo na „vytápění“ (což je služba kterou SVJ vůbec neposkytuje), ani nákladů na poskytování teplé vody (ani tuto službu SVJ neposkytuje). Je měřeno pouze množství tepla (celkem a po bytech) a je znám náklad na službu „dodávka tepla“ podle § 3 odst. 1 zákona č. 67/2013 Sb.. Proto jsem Vám napsal, že v domě je poskytována služba „dodávka tepla“ do bytů.

Co se s děje v bytě s teplem předaným přes bytový kalorimetr – to SVJ netuší a ani nemá právo to zjištovat. Nemá ani soukromoprávní povolení, ani zákonné oprávnění strkat nos do věcí které se nijak netýkají SVJ.

Vyhláška č. 269/2015 ovšem o rozúčtování této služby mlčí, a proto obsah vyhlášky je pro váš dům nepoužitelný. Rozúčtování této služby neupravuje ani žádný jiný celostátně účinný právní předpis.

Máte jistě stanoven způsob rozúčtování nákladů (viz § 5 odst. 1 zákona č. 67/2013 Sb.) na službu „dodávka tepla“. Seznamte se s těmi pravidly. Takže zopakuji: My neznáme důvod změny způsobu rozúčtování ve vašem domě. To si musíte zjistit sám u poskytovatele služeb, a tím je SVJ.

Je mi zcela jedno zda „99,99% vlastníků v ČR ani netuší oč tu jde“. To je jejich problém, který si mohou vyřešit ve svém SVJ. Víc Vám k tomu neřeknu.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.