Vložil Justitianus, 10. Leden 2022 - 14:49

Radko, pletete tazatelce hlavu nepradvdivými tvrzeními.

Není pravda, že závazek „vznikne tehdy, když új obdrží smlouvu, fakturu, proformafakturu, prostě výzvu k zaplacení“. Jak jste na tuto pitomost přišla? Závazek typicky vzniká ze smlouvy, z objednávky, zkrátka z právního jedání. Závazek SVJ uhradit náklad na revizi vznikl nejpozději v okamžiku kdy SVJ převzalo vypracovanou revizní zprávu podle objednávky či smlouvy – tedy v červenci 2021. Přihlaste se do nějaké právní a účetní školky; tam se naučíte základy které Vám chybí.

Samozřejmě je možné (a někdy nutné) účtovat o položkách u kterých je znám účel a období kterého se týkají, ale není známá přesná částka pohledávky nebo závazku.

To se v účetnictví řeší zcela běžně pomocí dohadných položek. Nastudujte si o tom něco. Nejlépe v účetních standardech, nebo se zeptejte některé účetní. Ta tomu – na rozdíl od Vás – nejspíše rozumí.

Je věcí účetní jednotky aby si stanovila zda vůbec bude nutné některé (nevýznamné) položky v účetnictví časově rozlišovat. A pokud ano, pak si k tomu účetní jednotka stanoví pravidla pro účtování na účtech časového rozlišení a na účtech dohadných položek. Tazatelka Marcela jasně napsala, že to časově rozlišit chce.

Radko, nepište o věcech kterým nerozumíte. Zbytečně se ztrapňujete, a tazatelce Marcele tím nijak nepomůžete.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.