Vložil Justitianus, 26. Prosinec 2021 - 14:17

Ptáte se, zda poruchová služba může zaslat fakturu SVJ.

  • Kdokoliv může zaslat fakturu komukoliv.

Pouhým zasláním faktury nevzniká adresátovi povinnost hradit. Zašlu Vám fakturu na 20971 Kč; uhradíte ji?

  • Každý má obecnou prevenční povinnost.

Podle § 2901 občanského zákoníku platí, že vyžadují-li to okolnosti případu nebo zvyklosti soukromého života, má povinnost zakročit ten, kdo může podle svých možností a schopností snadno odvrátit újmu, o níž ví nebo musí vědět, že hrozící závažností zjevně převyšuje co je třeba k zákroku vynaložit. Stejná povinnost vzniká odůvodňuje-li to povaha poměru mezi osobami.

Z uvedeného plyne že každý kdo může snadno odvrátit újmu (i soused, návštěvník nebo kolemjdoucí) má povinnost zakročit, vyžadují-li to okolnosti a jsou-li splněny zákonné podmínky. To platí samozřejmě i v případě kdy jde o hrozbu újmy na cizím majetku.

Podle § 2908 platí, že kdo odvracel hrozící újmu, má právo na náhradu účelně vynaložených nákladů a na náhradu újmy, kterou přitom utrpěl, i proti tomu, v jehož zájmu jednal, nanejvýš však v rozsahu přiměřeném tomu, co odvrátil.

Z uvedeného plyne kdo to nakonec zaplatí (bez ohledu zda havarijní službu přivolal statutár SVJ, vlastník jednotky, jeho soused, Spiderman, Marfa Marfuša nebo jiná osoba). Náklad na havarijní zásah poruchové služby může zasahující vymáhat na tom kdo zásah objednal (nedojde-li k jiné dohodě). Objednavatel zásahu má však regres (postih, právo vymáhat) vůči osobě v jejímž zájmu odvracel hrozící újmu.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.