Vložil Justitianus, 13. Prosinec 2021 - 7:14

Pane Víznere, pletou se vám dohromady služby spojené s užíváním bytů a činnosti správy domu.

  • Například úklid posekané zeleně ze společného pozemku je typický opakující se náklad správy domu (součást péče o společný pozemek). Hradí se z příspěvků na správu domu.
  • Odstranění/očistění grafitti z fasády je typický jednorázový náklad správy domu (odstranění poškození společné části). Hradí se z příspěvků na správu domu.
  • A navíc neberete do úvahy, že při hrazení služby paušálem podle § 9 zákona č. 67/2013 Sb. nedochází nikdy k žádnému „vyúčtování služby“.

Moje rada:
Definujte si konečně obsah služby „úklid“ ve stanovách. Dejte si tam jen pravidelně se opakující činnosti které souvisejí s úklidem. I to sezónní odklízení sněhu by se sem mohlo zahrnout, jestliže to provádí a účtuje stejná osoba. Totéž platí pro řešení otázky zda činnost „odstranit bílé zboží (ledničky, pračky ale i jiný bordel)“ spadá či nespadá pod službu „úklid společných prostorů domu“.

Máte stanoveno, že za tuto službu se hradí paušál (stejná částka na každou jednotku) podle § 9 zákona č. 67/2013 Sb.. Proti platbě služby paušálem nelze nic namítat, ovšem má to svá specifika v účetnictví: Pokud SVJ vybere na paušálních platbách více, přebytek v daném účetním období bude zdanitelným příjmem SVJ. Pokud v některém roce vybere méně než je skutečný náklad na službu, chybějící částka bude pro SVJ ztrátou. Tuto ztrátu ovšem SVJ nesmí přímo uhradit z přijatých příspěvků na správu. Šlo by o zpronevěru.


Návrh který jste nám dal k posouzení je naprostá pitomost.

Nejen že nedefinuje obsah a rozsah služby „úklid společných částí“, ale ještě navíc zcela nepřípustným způsobem směšuje náklad na služby podle zákona č. 67/2013 Sb. s nákladem na správu domu. Služby spojené s užíváním bytů nemohou být nikdy hrazeny z příspěvků na správu domu a pozemku, i kdyby se náklad za některou službu rozúčtoval podle spoluvlastnických podílů.

A je vyloučeno kombinovat úhradu služby paušálem s úhradou téže služby podle skutečných nákladů. To je jakýsi absurdní kočkopes, právně i účetně.

Pokud ten návrh je míněn vážně, pak Vaši statutáři jsou hlupáci (což je v SVJ běžný stav). Neznají zákony, neumějí rozlišit správu od služeb.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.