Vložil Justitianus, 5. Prosinec 2021 - 0:27

Další perlička z „poradny“ i-Ekis:

Dotaz
Dobrý den, můj dotaz se týká tolik diskutovaných „měřičů tepla“. Vedení našeho společenství stále tvrdí, že měřáky nejsou povinné a dokonce, že pokud si společenství naprostou většinou odhlasuje,že je nechce, tak údajně být nemusí. (…) Od r.2019 se bude rozúčtovávat jen podle metrů.

Odpověď
Dobrý den k Vašemu dotazu na měřiče. Měřiče na otopných tělesech být musí dle vyhl poslední 103/15 (…).
Ing. Jan Brejcha

Zdroj: https://www.mpo-efekt.cz/…-ekis/100175

Odpověď kterou poskytl Ing. Jan Brejcha je naprosto nesprávná a zavádějící. Brejcha netuší, že „měřiče“ na radiátorech samozřejmě být nemusí. Tato skutečnost ovšem není uvedena v jakési „vyhl. 103/15“.

Mimochodem, 103/2015 Sb. není žádná vyhláška, nýbrž zákon, kterým se mění zákon č. 406/2000 Sb., o hospodaření energií. Tento zákon ovšem nikomu neukládá vymahatelnou povinnost instalovat „měřiče na otopných tělesech“. Zákon pouze odkazuje na prováděcí právní předpis, kterým je vyhláška č. 194/2007 Sb.. Vše co napsal Brejcha jsou jen popletené nesmysly.

A jak měla znít správná odpověd tazateli?

Samozřejmě je možné neinstalovat v domě žádné „měřiče“ ani indikátory. Je možné obejít se bez nich, jestliže se v domě nerozúčtují náklady na službu „vytápění“ a namísto toho se hradí paušál. Zákon č. 67/2013 Sb. takovou možnost připouští pro většinu služeb, včetně služby „vytápění“, a to ve svém ustanovení § 9. V tom případě se žádné krabičky neinstalují. K tomu viz § 7a odst. 4 vyhlášky č. 194/2007 Sb..

Právě toto řešení popsal tazatel, když uvedl: „Od r.2019 se bude rozúčtovávat jen podle metrů.“ To znamená, že bude stanovena shodná paušální částka na 1 m2 otopné plochy bytů. Příjemci služby budou hradit za vytápění tento paušál.

Bohužel se tazatel obrátil na „odborníka“ z i-Ekis, který se ale v problematice neorientuje a nepochopil obsah dotazu.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.