Funkční období členů výboru SVJ

Vložil Justitianus, 1. Listopad 2021 - 4:54 ::

Toto je odpověď paní Haně na její stejnojmenný dotaz http://www.portalsvj.cz/…vyboru-svj-0. Server portalsvj.cz blokuje odpovědi jako spam, aniž by bylo možné najít v tom nějakou logiku. Odpovídám tedy paní Haně zde v nové diskusi. 


Hano, máte ve stanovách definováno pouze funkční období člena výboru. To je ovšem něco jiného než volební období: funkční období člena výboru začíná teprve dnem kdy mu byla přidělena funkce na schůzi výboru. Funkční období se tedy počítá od okamžiku kdy se výbor sešel poprvé a rozdělili si mezi sebou funkce (předseda, místopředseda, člen výboru, …). Tato doba běží každému členovi vyboru individuálně ode dne jeho zvolení/povolání do konkrétní funkce.

  • Napsala jste: … výborem byl v tomto roce do této funkce zvolen člen výboru /členství ve výboru od roku 2015/ …

Správně tedy rozlišujete dva různé případy: (A) členství ve výboru (které vzniká rozhodnutím shromáždění) a (B) funkce ve výboru (která vzniká rozhodnutím výboru).

Podle vašich stanov je funkční období člena výboru pětileté. Počíná se dnem kdy byl do funkce zvolen členy výboru. O tom jistě existuje zápis ze schůze výboru (ten byl povinnou přílohou návrhu na zápis statatutárů do rejstříku SVJ).


Na Váš dotaz je tedy možné odpovědět v souladu s vašimi stanovami. Funkční období člena výboru končí:

  • uplynutím pěti let od okamžiku kdy jej výbor zvolil do funkce, nebo
  • odstoupením z funkce, nebo
  • odvoláním z funkce, nebo
  • zánikem členství ve společenství.

Jestliže člen výboru se ujal funkce předsedy v roce 2015, bylo to na pět let. Vzdal se této funkce už v roce 2017, a stal se tím řadovým členem výboru (což je odlišná funkce). Tím se započalo jeho nové pětileté období v nové funkci. V této funkci bude do roku 2022, pokud nenastanou jiné okolnosti.

Totéž platí pro místopředsedu od roku 2015 do roku 2017, kdy ukončil funkci místopředsedy (byl odvolán výborem) a byl vzápětí zvolen výborem do funkce předsedy. Pětileté funkční období tedy trvá od roku 2017 do roku 2022.

Jiný případ nastal když členka výboru se vzdala členství ve výboru. V tom případě samozřejmě přestala vykonávat jakoukoliv funkci. Zpravidla bývá v takové situaci vhodné/potřebné doplnit výbor na plný počet členů.

  • Buď shromáždění zvolí nového člena výboru (který bude zastávat funkci po dobu 5 let od okamžiku kdy se na schůzi výboru ujal funkce),
  • Nebo zbylí členové výboru kooptují na uvolněné místo náhradníka a přidělí mu funkci; ovšem náhradník může zastávat funkci ve výboru pouze dočasně, do nejbližšího zasedání shromáždění (§ 246 odst. 2 zákona č. 89/2012 Sb.).

Justitianus

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.