Vložil Justitianus, 28. Říjen 2021 - 19:37

Vážený Teze (bez ověření), já neodděluji převod vlastnického práva od nabytí vlastnického práva. Zákon to odděluje!!!

Samozřejmě že může nastat takový případ. A nejen že může, ale takový případ nastane vždy. Děje se tak při KAŽDÉM převodu KAŽDÉ nemovitosti.

☀ Běžný stav při změně vlastníka nemovitosti:
Kupující podepsal kupní smlouvu, tím došlo k převodu vlastnického práva. Smlouva byla po X dnech doručena katastrálnímu úřadu. Vklad do katastru byl proveden po dalších Y dnech (prodleva Y je minimálně 20 dnů od okamžiku kdy katastrální úřad informoval o vyznačení plomby všechny osoby, jejichž práva se vkladem mají změnit či zaniknout). Po celou tuto dobu (X+Y dnů) trvá stav, kdy vlastnické právo bylo již převedeno, ale kupující dosud nenabyl věc do svého vlastnictví.

☀ Nabyvatel nemovitosti podepsal kupní smlouvu, a zemřel před podáním návrhu na vklad:
Katastrální úřad přeruší řízení a vyčká rozhodnutí soudu o dědictví po zemřelém nabyvateli. Účastníky vkladového řízení se místo zemřelého nabyvatele stane jeho dědic (dědicové).

☀ Nabyvatel nemovitosti zemřel po podání návrhu na vklad, avšak před provedením vkladu:
Vkladové řízení se nepřerušuje, pokračuje dále. Katastrální úřad rozhodne o vkladu práva dle návrhu na vklad a přiložené listiny, ze které převod vlastnického práva vyplývá. Nemovitá věc se stane aktivem pozůstalosti po nabyvateli, tedy bude předmětem dědického řízení.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.