Vložil Justitianus, 22. Září 2021 - 9:21

Anonymous, vysvětlení je jednoduché: Zákonodárci jsou hlupáci, které jsme si zvolili my sami.


  • Naprostým nesmyslem je ustanovení § 1178 věta první, že „osoba odpovědná za správu domu vede seznam vlastníků jednotek“.

Hloupí zákonodárci zjevně netuší, že takový (veřejný) seznam vede katastr nemovitostí. Do záznamů tam uvedených může kdokoli nahlížet kdykoliv. A je jisté, že zápisy v katastru jsou na 100% aktuální a odpovídají právnímu stavu v okamžiku nahlížení. K čemu by tedy měl sloužit nějaký směšný neaktuální a neprůkazný „seznam“ vedený společenstvím?

Je tedy absurdní a zbytečné, aby statutáři opisovali co je uvedeno v katastru.
  • Naprostým nesmyslem je také ustanovení § 1178 věta druhá, první část: „Požádá-li o to vlastník jednotky, sdělí mu osoba odpovědná za správu domu jméno a bydliště kteréhokoli vlastníka jednotky“.

Hlupáci v parlamentu nevědí, že vlastníkem jednotky může být i právnická osoba. Když odhlédneme od skutečnosti, že tyto údaje si kdokoliv může sám vyhledat v katastru (viz výše), pak musíme konstatovat, že neexistuje žádný rozumný důvod proč ukládat SVJ povinnost sdělovat údaje pouze o fyzických osobách.

SVJ může tuto zákonem uloženou povinnost splnit pouze tím způsobem, že statutár nahlédne do katastru, opíše co je tam uvedeno a sdělí to tazateli. Za tuto službu by SVJ mělo vybírat poplatek, protože zbytečně dělá za vlastníka jednotky to, co si mohl v katastru zjistit sám.


  • Podobně je tomu v § 1178 také u seznamu osob, kterým vlastník přenechal byt do užívání.

SVJ může sdělit pouze jméno a bydliště fyzické osoby užívající byt/nebyt (ten údaj poskytl vlastník jednotky podle § 1177). Pokud však byt či nebytový prostor užívá právnická osoba (nebo složka státu, např. armáda, obec či městská část), pak SVJ žádný údaj sdělit nesmí. Inu, hlupáci sedí v parlamentu, a zvolili jsme je tam my z toho výběru hlupáků uvedených na volebních listcích jednotlivých stran …


Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.